Ukrayna ve Rusya arasında kavuşma koridoru için Türkiye'de kritik görüşme

Ukrayna ve Rusya arasında ’kavuşma koridoru’ oluşturulması için Türkiye Ombudmanı Şeref Malkoç başkanlığında iki ülkenin ombudsmanlarının katılımıyla Ankara’da üçlü görüşme yapıldı.

Haber Merkezi İHA
Ankara

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Ankara’da bir otelde düzenlenen "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" konferansında, tahıl koridorunun ardından savaş nedeniyle ayrı düşen Ukraynalı ve Rusyalıların ailelerine kavuşması için oluşturulması düşünülen ‘kavuşma koridoru’ ele alındı.

Türkiye Ombudsmanı ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç başkanlığında Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova ve Ukrayna Ombudsmanı Dr. Dmytro Lubinets arasında gerçekleşen üçlü görüşme bir saate yakın sürdü.

Görüşmeye sonradan TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bir süre dahil olarak son durum hakkında bilgi aldı.

UKRAYNA OMBUDSMANI: TÜRKİYE'NİN BÜYÜK DESTEĞİ OLDU

Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, 3'lü görüşme arasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Lubinets, görüşmeyi değerlendirerek, "Dün gece Rusya ombudsmanı ile ilk toplantımızı yaptık. Bugün ikincisini gerçekleştirdik. İlk olarak insani problemlere değindik. Bu insani problemlerden birisi askeri esirlerin değişimi. Yaralı kadın ve çocukların durumu hakkında konuştuk. 2014 yılından bu yana Ukrayna'nın işgal edilen topraklarında bazı mahkumlar, sivil tutuklular var. Bu tutuklu sivillerin serbest bırakılmasını da konuştuk; çünkü Ukrayna tarafında bunlar suçlu değil. Bu işgallerden sonra problemler oldu. Çocuklar ailelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Çocukları ailelerine kavuşturmak için çözüm önerileri sunduk.

Tutuklu askerlerle ilgili çok sorunlar var ama sorunlar çözülmüyor, Rusya gerekenleri yapmıyor. Mahkumların nerede tutulduğu bizim için çok önemli. 3'lü görüşme bizim için çok önemli.

Türkiye ombudsmanı Şeref Malkoç çok güzel bir çalışma yürütüyor. Türkiye'nin büyük destek ve yardımı oldu. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Çünkü herkes biliyor tahıl koridoru çözümü Türkiye'nin desteği ile oldu, diğer insani problemlerin çözümünde Türkiye'nin desteğinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Toplantılarımız devam edecek. Bizim resmi mektuplarımız var. Rusya tarafına vereceğiz, onlar da bize verecek. Binlerce kişinin değişimi söz konusu" dedi.

Basına kapalı toplantı sonrası açıklama yapılmazken görüşmelerin gün içinde ve yarın da süreceği öğrenildi.

Tahıldan sonra kavuşma koridoru

Ukrayna ile Rusya arasında esir takası: 100 kişi serbest bırakıldı

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'nın doğusunda 600'den fazla Ukrayna askeri öldürüldü