6 bin dolarlık fare eğitimi

Mozambik, Angola, Tayland, Kamboçya gibi ülkelerde siviller için büyük tehdit oluşturan mayınları köpekler değil, fareler tespit ediyor. Hafif oldukları için de buldukları mayınları patlatmayan fareler, 2000 yılından beri dünyanın pek çok ülkesine Tanzanya'dan ihraç ediliyor. Her bir farenin eğitimi 6 bin dolara mal oluyor.

Haber Merkezi Diğer
Birçok Afrika ve Asya ülkesinde siviller için büyük tehdit oluşturan mayınlar, özel olarak eğitilen farelerin yardımıyla imha ediliyor. Bu farelerin olağanüstü bir koku alma duygusu var. Burunları yere yakın olduğundan mayınları köpeklerden daha iyi tespit edebiliyorlar. Hafif oldukları için de buldukları mayınları patlatmıyorlar.
2000 yılından bu yana, Tanzanya'daki Sokoine Üniversitesi'nde eğitilen mayın avcısı fareler, Belçikalı sivil toplum kuruluşu APOPO tarafından projeleştirildi. Daha yavruyken dinamit koklatılarak eğitilmeye başlayan fareler şuan bir çok ülkeye ihraç ediliyor.
Fareler, bir alanı sistematik olarak tarayacak şekilde eğitiliyor. İki yetiştirici gözetiminde, bir boruya bağlı olarak bir uçtan diğerine ilerleyen fareler tüm alanda arama yapıyor. Farelere ilk olarak metal kaplara konan dinamit koklatılarak, patlayıcı eğitimi veriliyor.

Farelerin eğitiminin bir sonraki aşaması, ateşleme sistemi devre dışı bırakılmış gerçek mayınları bulma oyunu. Eğitimli fare, kokuyu aldığında mayının bulunduğu yeri tırmalamaya başlıyor. Mayın avcısı farelerin eğitimi yaklaşık bir yıl sürüyor ve her bir farenin eğitimi yaklaşık 6 bin dolara mal oluyor.