Dünya Sağlık Örgütü, Brezilya'nın Federal de Pelotas Üniversitesi ve İngiltere''de bir dergi tarafından ayrı ayrı yapılan dünyanın en tembel ülkesi sıralamasında Irak 14. sırada yer aldı.
Araştırma, özellikle gençler baz alınarak yapıldı. Değerlendirmede yer alan ülkelerdeki gençlerin tembellik sıralaması; işteki performansı, boş vakitleri, evde otururlarken ve yolculuk zamanındaki hareketleri göz önünde bulundurularak yapıldı. Araştırmaya göre oluşan listede birinci sırada en tembel ülke Malta yer oldu. Araştırmada Irak halkının yüzde 60''nın çalışmaktan ve spor yapmaktan kaçındığını belirtildi. Bu arada Iraklı yetkililer , araştırmaları doğrulayarak ülkenin yaşadığı güvenlik sorununu buna sebep olduğunu iddia etti.
Ayrıca tansiyon, şeker ve kan pıhtılaşması gibi hastalıkların yüzde 10''nun ise tembellikten dolayı ortaya çıktığı kaydedildi.
Irak''ta spor salonu işletmecisi Muhammed İsmail, Iraklı vatandaşların spor salonlarını hasta oldukları anda tercih ettiklerini ifade etti. İsmail, ülkede bilinçli spor yapanların olduğunu da kaydederek, ''Bilinçli spor yapanlar var ama sayıları az. Bizim insanlarımız hasta olunca ancak spor salonlarına geliyor. Ama o zamanda iş işten geçmiş oluyor'' dedi.
Oyun salonlarını dolduran Iraklı vatandaşlar ise ülkede işsizliğin bu tembelliği oluşturduğu fikrindeler.
Arap, Kürt, Türkmen ve birçok azınlık milletlerin birlikte yaşadığı Irak''ta Arap kültürü her bölgede baskın durumda.