Panikatakla başa çıkmak çok kolay

Günümüzde giderek yaygınlaşan panikatağın, kişinin kendini “tehlikede” ya da stresli hissettiği anlarda ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova, tek seferde geçirilen panikatağın psikiyatrik bir hastalık olmadığını dile getiriyor. Çukurova, bazı basit önlemlerle panik atağın üstesinden gelmenin mümkün olabildiğini vurguluyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Panikatakla başa çıkmak.

Boğulacak gibi oldum”, “Kalp krizi geçiriyorum sandım”, “Nefes alamadım”… Pek çoğumuzun arkadaşlarımızdan duyduğu ya da kendimizin bizzat yaşadığı bu durumun adı; panikatak! Günümüzde giderek yaygınlaşan panikatağın, kişinin kendini “tehlikede” ya da stresli hissettiği anlarda ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova “Panikatak tipik olarak beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, aniden başlayan, yoğun bir kaygı hâli, huzursuzluk ile kendini gösteren, zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan, yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Panikatak başladığı andan itibaren giderek şiddetlenir, kısa sürede şiddeti en yüksek düzeye ulaşır ve genellikle 10-30 dakika içinde yatışmakla birlikte daha uzun sürebilir. Panikatağın sıklık ve şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir” diyor. Çukurova, tek seferde geçirilen panikatağın psikiyatrik bir hastalık olmadığını da belirterek, bazı basit önlemlerle panikatağın üstesinden gelmenin mümkün olabildiğini vurguluyor. Çukurova, panikatağa karşı beş etkili öneride bulundu.

Panikatağa karşı 5 etkili öneri

- Anksiyeteyi artıracağından çay, kahve, kolalı içecekler, çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

- Stresi azaltmak için yürüyüş, spor gibi düzenli fiziksel egzersizler yapın.

- Nefes- kas gevşemesi egzersizleri uygulayın.

- Panikatağın başlayacağını hissettiğinizde, başa çıkma tekniği olarak solunum denetimi yöntemleri uygulayın. En az 5 saniye süreyle burnunuzdan nefes alıp, bu nefesi 5 saniye tutup, yine en az 5 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarınızı büzerek nefes vermek bu yöntemlerden birisi. Bunu 5 kez tekrarlayın.

- Panikatak sırasında kese kağıdı, naylon poşet veya kağıt torbaya nefes alıp verme gibi yöntemlerin sıkça sorulduğunu belirten Dr. Merve Çukurova bu yöntemlerle ilgili şöyle konuşuyor: “Panikatak sırasında kişi daha sık ve derin nefes alıp verdiğinden, kandaki oksijen seviyesi artıp, karbondioksit seviyesi hızla düşer. Bu nedenle baş dönmesi, uyuşma, karıncalanma, bayılma hissi gibi semptomlar oluşur. Atak sırasında solunum kontrol edilemediğinde, eğer altta yatan kronik bir hastalık yoksa kağıt torbaya nefes alıp vermek, karbondioksit düzeyinin düşmesini engelleyip yeterli oksijen alımına imkan verdiği için fayda sağlayabilir. Ancak bu yöntem uzun süre ve kontrolsüzce uygulandığında kandaki karbondioksit seviyesi yükseleceğinden bu işlemi uzun süre yapmamak gerekir. Naylon poşet ise yeterli oksijen alımını engelleyeceği için kullanılmamalıdır.”

Ruh başka zihin başka: Psikolojimizi tasavvuf düzeltir