Bilim Kurulu Üyesi açıkladı: Koronavirüs ve gribi aynı anda tespit edebilecek test için çalışmalar hızlandırıldı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanlığında grip salgınıyla ilgili de bir çalışma başlatılacağına işaret ederek, Halk Sağlığı Kurumu Referans Laboratuvarlarının grip ve Kovid'i aynı anda tespit edebilecek test için çalışmaları hızlandırdığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, "Tek örnekle her iki hastalığa da bakılabilecek ve bu şekilde de kaç kişi gerçekten grip vakası, kaçı Kovid hastası bunu ayırt edebileceğiz" dedi.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, grip sezonunun bu yıl Güney yarım kürede çok düşük vakalarla seyrettiğini ancak Kuzey yarım kürenin daha kalabalık bir nüfus olduğu için o kadar şanslı olmayabileceğini söyledi.

HAYAT
Grip ve koronavirüs arasındaki farklar nelerdir, nasıl ayırt edilir?

Prof. Dr. Yavuz, bu yıl mart ayında koronavirüs salgınının patlak vermesiyle grip salgınıyla ilgili sürveyans yani gribe dair veri analizlerinin zamanında başlayamadığına değinerek, şunları söyledi:

KORONAVİRÜS
Bir firma koronavirüs ile ilgili çalışmalarının klinik denemelerini durdurdu

Halk Sağlığı Kurumu'nun ikisine birden bakabilen testi yolda

Grip sürveyansı ile gerçekten vakaların olup olmadığının tespit edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, şu bilgileri verdi:

"Kaynak sınırsız değil aşılarda öncelik risk grubunun olmalı"

Grip aşısına olan yoğun taleple ilgili de konuşan Prof. Dr. Yavuz, hem grip hem de zatürre aşılarında önceliğin risk gruplarında olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

“Ventilli maske 'bencil' bir maskedir"

Vatandaşların tüm uyarılara rağmen cerrahi maske yerine ventilli maske kullanmaya devam etmesiyle ilgili de önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yavuz, sözlerini şöyle noktaladı: