Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 milyon emekliyi ilgilendiren müjdesinin ardından gözler asgari ücret, dul ve yetim maaşlarına çevrildi. Dul ve yetim aylığı alanların maaşları Ocak 2023’te yüzde 30 artırılmıştı. Peki, Dul ve yetim aylığı artacak mı? Dul yetim maaşı ne kadar oldu? detaylar haberimizde.
Ocak ayında yapılan zam neticesinde, memur ve memur emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılarak, en düşük emekli maaşının 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında Erdoğan en düşük emekli maaşının 7500 lira olacağını açıklamıştı. Yapılan düzenleme ile en düşük emeklinin maaşı 7500 TL'ye çıkmış oldu. En düşük emekli maaşı alt sınırı 7 bin 500 liraya yükselmesinin sonucunda en düşük sınırdan dul ve yetim aylığı maaşı alanların aylıkları yüzde 36,36 oranında arttı.
En düşük dul ve yetim aylığı ne kadar?
Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 75 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 4.125 liraya yükselmiş oldu. 1375 TL olan yüzde 25 oranında ölüm aylığı alan çocuğa ise 1875 TL alacak. Emekli maaşı 5 bin 500 liraya yükseldiğinde dul maaşı 4 bin 125 liraya, yetim maaşı ise 2 bin 750 liraya yükselmişti. Ardından ise en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükselmesiyle bu rakamların da güncellenmesi bekleniyor.
Bu bağlamda yeni tablonun şu şekilde olması bekleniyor: Çalışmayan ve emekli aylığı olmayan dul eşin aylığı 5 bin 625 liraya, başka hak sahibi olmayan ve tek başına yetim aylığı alan kişinin maaşı 3 bin 750 liraya yükseldi.
Dul ve yetim maaşları zamlı mı yatacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada '2023 yılı nisan ayı ödeme döneminden itibaren dosya bazında ödenen aylıklar 7 bin 500 TL olarak ödenecek ve 8,8 milyon emeklimiz bu düzenlemeden yararlanacaktır.' denildi. Bu doğrultuda En düşük emekli aylığından dul ve yetim aylığı alanların maaşları zamlı olarak yatırıldı.
Yetim aylığı nedir?
Çocuklara, anne-babaları dolayısıyla ödenen ölüm aylığına “yetim aylığı” da denilmektedir. Kanuna göre kız ve erkek çocuklarına, anne-babalarından olan hak sahipliği nedeniyle aylık bağlanması için farklı şartların varlığı gerekmektedir.
Dul maaşı alma şartları neler?
Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var.
SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor. Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor.
Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.
Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor.
Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor. Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.
Dul ve Yetim Aylığına Zam Yapılacak Mı?
Dul ve yetim aylığına da temmuz ayında zam yapılacak. Maaşlarda olduğu gibi dul yetim aylığının belirlenmesinde de enflasyon oranlarının belirleyici olması bekleniyor. Bu nedenle, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından dul ve yetim aylığı belli olacak.
Dul ve yetim aylığı alanlara Kurban Bayramı ikramiyesi verilecek mi?
- Ödemenin yapılacağı tarihte emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir. Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine Bayram Ikramiyesi ödenir. Dul Ve Yetim Aylığı alanlara bayram ikramiyesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir. Vefat eden sigortalılarımızdan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir.
Dul ve yetimlere ne kadar ikramiye ödenecek?
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; 2.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 1000 TL, yetim çocuğa ise 500 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.
Ölen babadan kızına maaş ne kadar 2022? Ölüm aylığı kimlere hangi şartlarda bağlanır?