Deprem nedeniyle işsiz kalanlara ne kadar işsizlik parası verilecek?

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremde şu ana kadar açıklanan rakamlara göre 40 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. 100 binin üzerinde bina ağır hasarlı. Depremlerden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemeleri 3 ay süreyle ertelendi. Depremde vefat eden vatandaşların kredi borçları siliniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı deprem nedeniyle işini kaybedip işsiz olanlara yönelik sosyal destek ödemesi yapıyor. Bu desteklerden biri de 6 bin TL’ye varan işsizlik maaşı. Peki işsizlik maaşı alma şartları neler? Halen işsizlik maaşı alanlar mart ayı ödemelerini erken mi alacak?

Haber Merkezi Yeni Şafak
Depremzedelere ne kadar işsizlik maaşı verilecek?

Depremden etkilenen vatandaşlara destek olmak için yardımlar aralıksız devam ederken sosyal güvenlik boyutunda da yaralar sarılmaya çalışılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu kapsamda önemli düzenlemeleri devreye aldı. Öte yandan mevcut yasalar çerçevesinde sağlanan haklar da var. İşte merak edilenler.

Depremzedelere ne kadar işsizlik maaşı verilecek?

Depremde işini kaybedip işsiz kalanlar son 3 yılda en az 600 gün primi varsa, 600-899 günü varsa 6 ay, 900-1079 günü varsa 8 ay, 1080 günü varsa 10 ay işsizlik maaşı alabilecek. Ayrıca bu kişiler devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanabilecek. İşsizlik maaşı en az 3 bin 12 lira, en yüksek 6 bin 25 lira. Halen işsizlik maaşı alanlara da ödemeleri erken yapılacak. Şubat ayı ödemeleri ayın 15’inde yapılmıştı. Mart ayı ödemesi 21 Mart’ta, nisan ödemesi de 19 Nisan’da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesine hangi destekleri açıkladı?

  1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada depremzedelere verilecek destekleri tek tek açıkladı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı deprem destekleri:
  2. Depremlerden etkilenen 11 ilimizdeki TOKİ taksit ödemelerini 3 ay süreyle erteledik.
  3. Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleniyor.
  4. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik.
  5. Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik.
  6. Depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek amacıyla 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttik.
  7. İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz.
  8. 20 milyar liralık deprem bölgesi işletme ve yatırım destek paketi hazırladık.
  9. Depremde zarar gören çiftçilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den kullandıkları Hazine destekli kredilerini 1 yıl tehir etme imkanı getirdik.
  10. Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarda haksız artışa gidenler için kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz.
  11. Çiftçilerimize toplam tutarı 2,8 milyar lirayı bulan ve ayni ödenen mazot-gübre desteğini nakdi olarak şubatta hesaplarına yatırıyoruz.


Mazot-gübre desteğini nakdi ödemeleri şubatta hesaplara yatırılacak

Deprem olan illerdeki TOKİ taksit ödemeleri 3 ay ertelendi

Kalıcı deprem konutları nasıl yapılacak? Bakan Murat Kurum açıkladı


https://www.youtube.com/embed/tbjs1XfZeAw