Dikey geçiş yapılacak lisans programları hangileri?

DGS başvuru kılavuzu yayımlandı. Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan kişilerin başvurduğu DGS başvuruları 26 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirecek. 2023 DGS başvurusu yapan adaylar DGS Taban puanları ve DGS başarı sıralamaları ile üniversitelerin kontenjanları' araştırılıyor. ÖSYM, dikey geçiş yapılacak lisans programları açıkladı. İşte geçiş bölümleri, taban puanları ve kontenjanları hakkında bilgi verildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
DGS taban puanları

ÖSYM'nin yayımladığı 2023 sınav takvimi ile birlikte DGS başvuru tarihleri belli oldu. Buna göre, Dikey Geçiş Sınavı başvuruları 26 Mayıs tarihinde başlayacak. DGS'ye başvurmak isteyen öğrenciler, başvurularını 26 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirecek. ÖSYM'nin yayımladığı 2023 sınav takvimine göre DGS sınavı ise bu yıl 16 Temmuz 2023'de yapılacak.

2023 DGS taban puanları açıklandı mı?

ÖSYM sınav takvimine göre, Dikey Geçiş Sınavı, 16 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek. 2023 DGS taban puanaları henüz açıklanmadı. DGS sınav sonuçlarının ardından adayları DGS tercih süreci bekliyor. DGS tercihlerin başlamasıyla birlikte de ÖSYM 2023 DGS tercih kılavuzunu yayınlayacak. Tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte de DGS taban puanları belli olmuş olacak. Ancak adaylar, tercih yaparken bir önceki yılın taban puanlarını referans almaktadır. Bu nedenle 2022 DGS taban puanlarını derledik. İşte ÖSYM'nin resmi sitesinde yer alan üniversitelerin 2022 yılı taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları.

DGS TABAN PUANLARI, SIRALAMALARI VE KONTENJANLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

DGS BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN

2023 DGS başvuru ücreti ne kadar?

Geçtiğimiz yıl DGS sınav ücreti 190 TL olarak belirlenmişti. DGS sınav ücretinin bu yıl ne kadar olduğu ise henüz bilinmiyor. ÖSYM tarafından sınav kılavuzu açıklandığında haberimiz güncellenecektir.

DGS başvuru şartları neler?

  1. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır.
  2. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilirler.
  3. Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'ye girmek zorundadırlar.
  4. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına yerleştirme işlemleri de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır. Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.


AÖF sınavları ne zaman yapılacak?