EYT'den emekli olacakların e devlet başvurusu için izleyeceği yollar

EYT e-Devlet başvuru sorgulaması yaş şartı olmaksızın emekli olacak yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı EYT yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından da emeklilik başvuruları başlamıştı. EYT yasasıyla emekliliğe hak kazananların başvuruları devam ediyor. İlk aylıklar nisan ayında hesaplara yatırılacak. SSK ve Bağ-Kur'luların nisanda aylık almaları için en geç 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. EYT başvurusu e devlet üzerinden yapılacak. Peki e-Devlet EYT başvuru nasıl yapılır? İşte adım adım e- Devlet emeklilik başvurusu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
E devlet EYT emeklilik başvurusu

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi tamamlandı. İlk aşamada 2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren düzenlemede Meclis süreci bugün başlıyor. Kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu milletvekillerinin deprem bölgesinde olması sebebiyle tüm partilerin ortak kararı ile 28 Şubat’a ertelenmişti. Yeniden toplanan TBMM Genel Kurulu öncelikli olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini görüştü.

TBMM Genel Kurulu’nda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi kabul edildi. Prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecekler. Teklif, tüm partilerin oylarıyla kabul edildi. Böylelikle 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açıldı.

EYT başvuruları SGK ve e-Devlet'ten yapılıyor

TBMM Genel Kurulu’nda, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlara(EYT) ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı KHK’da Değişikliklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 395 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle EYT'de başvuru süreci de başlamış oldu. Kanunun Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesiyle başvurular başlıyor. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek. İşte EYT son dakika haberleri ile adım adım e- Devlet emeklilik başvurusuna ilişkin detaylar.

  1. Bakan Bilgin, EYT düzenlemesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'na akın edenler için "Buna ihtiyaç yok" dedi. Düzenlemede yasal süreç tanımlandıktan sonra emeklilik müracaatlarının yapılacağına dikkati çekmişti. Bakan Bilgin, düzenleme çıktıktan sonra e-devlet üzerinden de başvuruların 7/24 yapılabileceğini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi yasalaşınca oluşabilecek yoğun emeklilik başvuru işlemlerini hızlı ve hatasız tamamlamak için önlemler aldı.

EYT emeklilik başvurusu için son gün ne zaman?

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla ilk etapta 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açıldı. Hak sahipleri, 3 Mart itibarıyla emeklilik için müracaata başladı. SSK ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında aylık alabilmeleri için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

E devlet EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

SGK tarafından paylaşılan videoda adımlar şöyle anlatıldı:

e-Devlet girişi yaptıktan sonra arama kısmına 'aylık', 'emekli', 'gelir' kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan 'gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesine tıklanacak.

Ekrandaki 'YENİ BAŞVURU' sekmesi tıklanacak.

Tahsis talep türü olarak ise 'yaşlılık aylığı' seçilecek.

SSK kapsamında aylık talepe edecekler '4A SSK', Bağkur kapsamında ise '4B Bağkur' seçilecek.

Sonra altta yer alan 'başvur' butonu tıklanacak.

  1. TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.
  2. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.
  3. Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.
  4. Aylık alıyor mu?' sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.
  5. Sonraki 'ileri' butonuna basılacak ve 'başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.

E-DEVLET EYT EMEKLİKİK BAŞVURU EKRANI

EYT ilk maaş ne zaman yatacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortasına ilişin milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili merak edilenleri anlattı. EYT'nin şu an Meclis'te milletvekilleri tarafından çalışıldığını anlatan Bilgin, "Milletvekillerimiz gelen taleplerle ilgili uzman arkadaşlarımızla konuşuyorlar. Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu'na gitmiş olur diye düşünüyorum. İlk aylıklar nisanda bağlanabilir" dedi.

EYT kıdem tazminatı işverene destek nasıl olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, EYT sonrası işverene verilecek kıdem tazminatı desteğinin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, işverenlere 6 ay ödemesiz 36 aya kadar vade imkanı sunulacak.

EYT kıdem tazminatı nasıl ödenecek?

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle şirketler için öngörülmeyen bir maliyet olacağını belirten Nebati, "Bir firma öngöremediği kıdem tazminatını biz karşılayacağız. Doğrudan çalışanın hesabına gidecek. Alacağız doğrudan kişinin hesabına parayı yatıracağız. Oldukça düşük maliyetli olacak" dedi.

KGF EYT esnaf kredi tutarı

  1. Kredi Garanti Fonu desteklerine ilişkin detayları paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 14 farklı alandaki destek konusunda açıklamalarda bulundu. 25 milyar TL kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükü hafifletilecek.

En düşük memur emekli maaşı ne kadar?

En düşük memur emekli maaşı 6 bin 78 TL’den 7 bin 901 TL oldu.

SGK ve Bağkur emekli maaşları

  1. SSK 2000 sonrası şu anki maaş: 3 bin 500 TL
  2. Zamlı maaş: 5 bin 500 TL
  3. SSK 2000 öncesi şu anki maaş: 4 bin 867 TL
  4. Zamlı maaş: 6 bin 327 TL
  5. Bağ-Kur tarım şu anki maaş: 3 bin 500 TL
  6. Zamlı maaş: 5 bin 500 TL
  7. Bağ-Kur esnaf şu anki maaş: 4 bin 196 TL
  8. Zamlı maaş: 5 bin 500 TL

Staj sigortası sigorta başlangıcı sayılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili ise, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. 'Staj da sayılsın' diyorlar böyle bir şey yapamayız. Milletin parasını imkânlarını biz bu şekilde dağıtamayız. Prim 'patronun kim' diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gerekirken yatırmamış olan ya da eksik yatıran patronun kim, yok öyle bir şey" diye konuştu.


Yıpranma hakkı EYT yolunu açıyor mu? İşte emeklilikte yıpranma payı olan meslekler

EYT emekli promosyonu ve bayram ikramiyesi alacak mı?

EYT'liler maaşlarını zamlı mı alacak? Emekli maaş hesaplaması

EYT emeklisi ne kadar maaş alacak? EYT maaşı hesaplama SGK

Prim gün sayısı ve çalışma yılı şartını az bir farkla kaçıranlar EYT’den yararlanacak mı?

Video: Cumhurbaşkanı Erdoğan: EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak


https://www.youtube.com/embed/WyMeJtvpguo