Genel Sağlık Sigortası primi ne kadar oldu?

Yeni asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte birçok ödemelerde değişikliğe gidiliyor. Genel Sağlık Sigortası primi asgari ücret zammı sonrası artacak kalemler arasında yer almakta. 2024 yılı asgari ücret yüzde 49.11 oranında artarak 17 bin 2 lira oldu. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte Genel Sağlık Sigortası prim tutarı da artmakta. Peki, yeni asgari ücret zammından sonra GSS ne kadar oldu, Genel Sağlık Sigortası primleri 2024'te ne kadar zamlandı? Temmuzda GSS ne kadar zamlanacak?

Haber Merkezi Yeni Şafak
GSS prim ücretleri

Genel sağlık sigortası, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hakkından yararlanmasını sağlayan sistemdir. Genel sağlık sigortasının en önemli avantajı, sigortası ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin sağlık hizmeti almalarına imkan tanımasıdır. GSS asgari ücret zammıyla birlikte artmakta. Peki 2024'te GSS primleri ne kadar oldu? İşte Genel Sağlık Sigortası ücretleri.

2024 Genel Sağlık Sigortası primleri ne kadar oldu?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar artış yaşayacak. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. GSS hesaplaması brüt asgari ücretin yüzde 3'ü alınarak ortaya çıkıyor.

2024 net asgari ücret 17 bin 2 oldu. Buna göre 2023'te asgari ücrete yüzde 49.11 zam geldiği için GSS primi aylık 599,44 TL, yıllık ise 7 bin 200,72 TL oldu.

Genel Sağlık Sigortası kimleri kapsar?

Genel sağlık sigortası, ekonomik durumun ve sigortalı olup olmamana bakılmaksızın hastalık durumunda sağlık hizmetinden yararlanma hakkı sunar ve bazı istisnalar dışında herkesi kapsar. Genel sağlık sigortası kapsamında yer alan grupları şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Devlet memurları
  2. 18 yaşından küçük engelli ve engelli aylığı alan kişiler
  3. 65 yaş aylığı alan
  4. Ücretli, maaşla veya bağımsız çalışan kişiler
  5. Şeref aylığı alanlar
  6. İsteğe bağlı sigortalılar
  7. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alan kişiler
  8. Yurt dışında çalışan ancak çalıştığı ülkede sigorta hizmetinden faydalanmayanlar
  9. SGK üzerine kayıtlı ve aylık geliri olan kişiler
  10. Dul veya yetim aylığı alanlar
  11. Emekliler ve bakmakla yükümlülüğü olan kişiler
  12. Stajyer avukatlar
  13. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği alanlar
  14. Genel Sağlık Sigortası Kapsamı Dışında Kalanlar
  15. Tutuklu ve hükümlüler
  16. Türkiye’de kendi adına çalışan ve bağlı bulunduğu ülkede sigorta kapsamında olan kişiler
  17. Er, erbaş ve yedek subay okulunda öğrenci olanlar
  18. Anayasa Mahkemesi üyeleri, aile fertleri ve emeklileri
  19. Meslek odaları, bankalar, sigorta şirketi üyeleri
  20. Dış işlerinde sözleşmeli çalışan, o ülkede oturma iznine sahip ve sigorta sisteminden yararlanan Türk uyruklu kişiler

Genel Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Ülke içindeki her bir vatandaşın sağlık durumu devletin sorumluluğunda olduğu için1 Ocak 2012 yılında yapılan değişiklik ile genel sağlık sigortası yaptırmak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bir yükümlülük hâline getirilmiştir.

Genel sağlık sigortasının 18 yaşını dolduran her birey için zorunlu olduğu ifade edilse de aslında 18 yaş altı kişiler için zorunlu olduğunu söyleyebiliriz ancak sorumluluk çocuklara ait değildir. Çünkü 18 yaşından küçük olan kişiler de anne-babalarının sigortasından yararlanırlar. Eğer anne-babanın genel sağlık sigortası tescili yoksa gerekli primi devlet karşılar.

Çalışanların primlerini ödeme sorumluluğu ise işverenlere verilmiştir. Dolayısıyla eğer çalışıyorsan kendi müdahalen olmaksızın sigorta sistemine girebilirsin. Fakat eğer kendi adına çalışıyorsan bağlı olduğun kurum üzerinden gerekli sigorta primini ödemen gerekir.


Askerlik ve doğum borçlanma ücretleri ne kadar? Yeni asgari ücret zammı sonrası borçlanma ücretleri artacak

Engelli aylığı yeni asgari ücret zammı ile değişecek: Yeni engelli maaşı ne kadar?

2023 yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar?