Korsanlar Bitcoin'e göz dikti

Siber güvenlik uzmanları, daha çok kazanç getirdiği için fidye yazılımlar, dijital para hırsızlığı ve bankacılık trojanlarının hızla yaygınlaşacağını öngörüyor. Apple ve Google'un mobil uygulama mağazaları hedef olurken, etkilenmez sanılan Mac'lere yönelik tehditler de artacak.

Melih Bayram Dede Yeni Şafak
​Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, 2018 yılında öne çıkacak siber saldırı türlerine yönelik öngörülerini açıkladı.

Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, 2018 yılında öne çıkacak siber saldırı türlerine yönelik öngörülerini açıkladı. Güvenlik uzmanları, daha çok kazanç getirdiği için fidye yazılımlar, dijital para (Bitcoin vb)hırsızlığı ve bankacılık trojanlarının yaygınlaşacağını vurguluyor. İşte 2018'de bizi bekleyen riskler:

1-Siber suçluların gözü dijital paralarda olacak: 2018'de, daha fazla kişi dijital paralarını bilgisayarlarında saklayacak. Şüphesiz, kullanıcıların dijital paralarını çalmak için tasarlanmış daha fazla saldırı görülecek.

2- İnternete bağlı cihazlar hedeflenecek: İnternete bağlı cihazların (IoT) sayısı arttıkça, siber suçlular bu cihazların potansiyellerini kullanmaya başladı. Siber suçlular 2018 yılı boyunca IoT cihazları geçmişte olduğundan daha fazla sıklıkla ve daha sofistike kullanarak hedef alacaklar.

3- Spam e-postalar devam edecek: Spam e-postalar, yeni bir şey olmamasına ve zaten dünya çapında e-posta trafiğinin %60’ını oluşturmasına rağmen, fidye yazılımlar, bankacılık trojanları ve diğer tehditler için en etkili saldırı vektörlerinden biri olmaya devam edecek.

4 Siber saldırılar daha çok kazanç getiren alanlarda yoğunlaşacak: Bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da fidye yazılımları, şirketler ve son kullanıcılar için en büyük tehdit olacak ve yeni fidye yazılımı ailel-erinin sayısı artacak. 2017 yılında siber suçlulara büyük paralar kazandıran Hizmet Olarak Fidye Yazılım (RaaS) platformları, bilgisayar korsanları için daha da erişilebilir hale gelecek ve 2018 yılında fidye yazılım örneklerinin hacmini ve karmaşıklığını önemli ölçüde artıracak.

5 Mobil tehditlerde artış olacak: Android işletim sistemi, geniş kitlelere kötü amaçlı yazılım dağıtmak için Google Play Store'yi kullanmaya çalışan siber saldırganların hedefi olacak. Hem Google hem de Apple, resmi mağazalarında konuşlanabilecek zararlı uygulamaları belirlemek için sistemlerini hassaslaştıracak.

6 Mac OS kullanıcılarının da başı ağrıyacak: Bazıları Mac OS'un kötü amaçlı yazılımlara karşı bağışıklığı olduğunu iddia edebilir ancak son gelişmeler fidye yazılımı, trojan ve diğer herhangi bir uzaktan erişimli trojan aracının Apple'ın Mac OS sistemine kolayca girebileceğini kanıtladı. Kötü amaçlı yazılımlar Mac OS için kesinlikle daha fazla görülecek.

7 Bulut altyapısı potansiyel hedef olacak: Şirketler bulut tabanlı depolama platformlarına giderek daha fazla güveniyor. Bu nedenle bulut altyapısı, güvenlik ihlallerinin potansiyel bir hedefi olacak. Şirketlerin genel bulut varlığını hedef alan saldırılar 2018’de de artacak.

8 Siber sigorta teklifleri artacak: Son zamanlarda siber saldırılara karşı farkındalığın artması nedeniyle şirketler, siber güvenliği, IT meselesinden ziyade ticari bir risk olarak görmeye başladılar. Siber sigorta sektörü büyük bir hızla büyümeye devam edecek.

9 Siber zorbalık devam edecek: Dünya çapındaki yetkili makamların sayısız girişimi olmasına rağmen siber zorbalık kurbanlarının önemli ölçüde artacağı gözüküyor. Pek çok kişi teknoloji firmalarının daha fazlasını yapmasını istiyor ancak çevrimiçi özgürlük ve güvenlik arasında nasıl denge kurulacağı konusu büyük bir sorun olmaya devam edecek.

10 Siber saldırılara karşı işbirliği olumlu etki edecek: Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün araştırmalarına göre, hükümetler, güvenlik endüstrisi ve etkilenen kuruluşlar (şirketler ve bireyler) arasında siber suçları ortadan kaldırmak için artan işbirliği siber saldırıların seviyesini düşürecek.