|

ABD seçimleri son durum nedir: Trump 21, Biden 19 eyaleti kesin aldı

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin belki de en önemlisi yaşanıyor. Ülkede oy kullanma işlemi devam ediyor. ABD Başkanı Trump ve Demokrat rakibi Biden çalışmalarına devam ediyor. Seçimden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Trump 21 eyalette kazanırken, Biden 19 eyaleti aldı. Demokrat aday Biden, 238 delegeye sahip, ABD Başkanı Trump'ın ise 213 delegesi bulunuyor. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor. Başkan Trump oyların yüzde 48.6'sini alırken, Biden 49.8'sini aldı.

07:36 - 4/11/2020 Çarşamba
Güncelleme: 12:37 - 4/11/2020 Çarşamba
Diğer
ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat aday Joe Biden.
ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat aday Joe Biden.

ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

  • Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Wyoming'de 3, Nebraska'da 4, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6, Kansas'ta 6, Missouri'de 10, Utah'da 6, Texas'ta 38, Iowa'da 6, Idaho'da 4, Florida'dan 29, Montana'dan 3 ve Ohio'dan 18 delegeyi hanesine yazdırdı.
  • Öte yandan Demokrat aday Biden, Washington DC'de 3, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington'da 12, New Hampshire ve Rhode Island'da 4'er, New Mexico'da 5, Oregon'da 7, California'da 55, Arizona'da 11, Maine'den 3, Hawaii'den 4, Minnesota'dan 10 ve Nebraska'dan 1 delegeyi aldı.

Böylece Trump, halen oy sayımı devam eden seçimlerde şu ana dek toplam 213 delegeye ulaşırken, rakibi Biden ise 238 delege kazandı.

İşte ABD'nin seçim gününde saat saat yaşananlar...
11.02:
ABD basını, Biden'ın Arizona'da kazandığını öngördü. Trump, Arizona'yla ilgili olarak "Orada da çok canlılık var ancak 'birileri' Biden'ın zaferi diyor" demişti.
10.20:
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da açıklama yaptı. Açıklamada, seçimde hile yapıldığını iddia eden Trump, "
Büyük bir kutlamaya hazırlanıyorduk, bir anda durduruldu. Dışarı çıkıp kutlama yapmaya hazırlanıyorduk. Böyle bir oy, böyle bir başarı. Bu ülkenin vatandaşları rekor sayıda katılım gösterdi. Beklemediğimiz eyaletlerde zafer kazandık.
" dedi.

Trump, henüz erken oyların sonuçlanmadığı Georgia'yla ilgili olarak "Georgia'yı kazandığımız çok açık" dedi. Trump, sayımın durdurulduğu Pennsylvania ile ilgili "Büyük bir farkla kazanıyoruz" dedi. Trump, Fox News'un Biden'ın kazandığını belirttiği Arizona'yla ilgili, "Arizona'da çok canlılık var ama 'birileri' Biden zaferi diyor" dedi. Ohio, Florida ve Teksas'taki galibiyeti kutlayan Trump, Kuzey Carolina'da da "büyük zafer kazandık" dedi.

09.39:
CNN'in projeksiyonlarına göre, Florida, Teksas gibi kritik eyaletlerde galibiyetin ardından Trump ve Biden arasındaki Seçmenler Kurulu delegeleri farkı azaldı. Delegelerde son durum şöyle:
Joe Biden: 220
Donald Trump: 213
09.24:
CNN, Biden'ın Rhode Island'ı kazandığını öngördü. Rhode Island'da 4 Seçmenler Kurulu delegesi bulunuyor.
09.09:
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany, Fox News’a yaptığı açıklamada, Trump kampanyasının bu gece “büyük bir zafer” beklediğini söyledi. McEnany, Trump’ın Nevada ve Minnesota’yı kazanacağına inandıklarını söyledi.

McEnany, sonuçların açıklanmasının zaman alacağı beklenen Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan için de galibiyet öngördüklerini söyledi.

McEnany, “Seçmenimiz Seçim Günü’nde oy veriyor. Bugün Amerikan halkının konuşup Başkan Trump’ı destekledikleri gün” dedi.

08.59:
Twitter, ABD Başkanı Trump'ın "Seçimi çalmaya çalışıyorlar" yazdığı tweete dakikalar içinde "doğruluk kontrolü uyarısı" işareti koydu. Uyarının gerekçesi olarak "Bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir'" gösterildi.
08.51:
Joe Biden'ın konuşma yaptığı sırada Donald Trump'da Twitter'dan kısa süre içinde açıklama yapacağını duyurdu.
  • Trump, şunları yazdı:
    "Bu gece bir açıklama yapacağım. Büyük bir ZAFER.
  • Öndeyiz ama seçimi ÇALMAYA çalışıyorular. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapanmadan oylar sayılamaz!"
08.45:
Joe Biden, eşi Jill Biden ile birlikte Delaware, Wilmington’daki Chase Center'da kısa bir konuşma yaptı. Joe Biden,
“Bulunduğumuz noktadan memnunuz. Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuzu biliyorum.
" dedi.

Erken gönderilen oyların kritik rol oynayacağını dile getiren Biden, sonuçların öğrenilmesinin perşembeyi bulabileceğini ifade etti ve seçmeninden sabırlı olmasını istedi. Biden, ellerindeki mevcut sonuçlara göre Arizona’yı kazandıklarını Michigan ve Wisconsin’dan da gördüklerinin olumlu olduğunu ifade etti.

Biden, şu anda ortada görünen Pennsylvania eyaletini de kazanacaklarını ifade etti. Pennsylvania’nın seçimlerin kaderini belirleyebileceği konuşuluyor. Biden,
“İnanmayı bırakmayın, biz bu seçimi kazanacağız”
dedi.
08.41:
CNN, Donald Trump'ın Florida'yı kazandığını öngördü. Florida'da 29 Seçmenler Kurulu delegesi bulunuyor.
08.33:
AP'nin projeksiyonlarına göre Biden, Minnesota eyaletini ve 10 Seçmenler Kurulu delegelerini kazandı. Biden son günlerinde Minnesota için ekstra mesai harcamıştı. Bu vesileyle AP'nin tahminlerinde Biden 223 Seçmenler Kurulu oyuna yükseldi.
08.26:
AP, Donald Trump'ın kritik salıncak eyaletlerden olan Iowa'yı kazandığını öngördü.
08.24:
CNN, Donald Trump'ın Idaho'da kazanacağını öngördü.
08.16:
Joe Biden ve eşi Jill Biden, yerel saatler 12.30'da Delaware, Wilmington'daki etkinlik alanından açıklama yapacaklarını duyurdu.
08.14:
CNN'in öngörülerine göre, seçmenler kurulunda son durum şöyle:
Joe Biden: 205
Donald Trump: 132
08.13:
Fox News, ABD Başkanı Donald Trump'ın Teksas'ta kazandığını öngördü. Fox aynı zamanda Joe Biden'ın kritik eyaletlerden biri olan Arizona'yı kazandığını öngördü.
08.06:
AP, Joe Biden'ın Hawaii'yi kazandığını öngördü.
08.03:
ABD basını, Trump'ın Ohio'da kazandığını öngördü.
08.01:
Biden'ın Delaware, Wilmington’daki Chase Center’ın otoparkında yapılacak seçim gecesi etkinliği için hazırlıklar başladı. CNN’in haberine göre katılımcılardan biri önce dün gece etkinliğe davet edileceğini bildiren bir e-posta, ardından bu akşam yerel saatle 21.00 civarında bir onay e-postası aldı.

Biden kampanyası, seçim gecesi etkinliğinin ne zaman başlayabileceğini henüz açıklamadı. Eski başkan yardımcısı evinde ailesiyle birlikte seçim sonuçlarını izlemeye devam ediyor.

07.56:
CNN, Joe Biden'ın Virginia eyaletini alacağını öngördü. Virginia'da 13 delege bulunuyor.
07.00:
Trump 16 eyaleti garantiledi

Her geçen dakikada ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı eyaletlerin sayısı artıyor. ABD Başkanı Trump'ın garantilediği eyaletlerin sayısı 16'ya yükseldi.

  • Sayılan oy sayısı 85 milyona yaklaştı. Başkan Trump oyların yüzde 50.7'sini alırken, Biden 47.7'sini aldı.
06.30:
Harita kırmızıya dönüyor

ABD Başkanı Trump, geride başladığı Florida, Ohio, Texas ve Kansas'ta öne geçti.

  • Trump'ın bu eyaletlerde oy sayısını artırmasıyla şimdiye kadar sayılan oylarda ABD eyaletlerinde Cumhuriyetçilerin rengi olan kırmızının ağırlığı arttı.

06.00:
Trump 14, Biden 10 eyaleti aldı

Associated Press'in tahminlerine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın, 14 eyalette seçimi önde tamamlayacağı kesinleşti. Demokrat aday Biden ise 10 eyalette seçimi kazanmış gözüküyor.

  • Biden 131 delege çıkartırken, Trump'ın 92 delegesi bulunuyor.

Sayılan oyların 62 milyona yükselmesiyle birlikte Texas ve Kansas'ta Cumhuriyetçiler sandıkta öne geçti.

05.30:
50 MİLYONA YAKIN OY SAYILDI

ABD seçimlerinde ülkenin yarısında sandıklar kapandı. Şimdiye kadar sayılan oylar 50 milyona yaklaştı.

  • ABD Başkanı Trump oyların yüzde 50'sinden biraz fazlasını aldı. Hem CNN, hem Fox tahminlerine göre şu anda Biden'ın daha fazla delegesi bulunuyor.
05.00:
Cumhuriyetçilerden Biden sürprizi

ABD'nin Cumhuriyetçi kalesi Texas'ta sandıkların yüzde 64'ü açıldı. Şimdiye kadar sayılan oylara göre Joe Biden oyların yüzde 51'ini aldı. Donald Trump ise yüzde 47.7'de kaldı.

  • Kansas ve North Carolina eyaletlerinde de Joe Biden küçük farklarla önde gözüküyor.

Ayrıca, Alabama, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island ve Tennessee eyaletlerinde oy verme işlemi sonlandırıldı.

04.30:
Ohıo'da Biden öncde

ABD'de başkanların galip geldiği eyaletlerden Ohio'da sandıkların yarısı açıldı. İlk sonuçlara göre Biden oyların yüzde 56'sını aldı.

  • Ülkede son 30 yılda yapılan seçim sonuçlarına göre Ohio eyaletini kazanan aday, ABD başkanlığı koltuğuna oturuyor.
04.00:
Florida bıçak sırtı

ABD'nin başkan belirleyen eyaletlerinden Florida'da sandıkların yüzde 80'i açıldı. Haritanın rengi her güncellemede bir mavi bir kırmızı oluyor.

03.30:
Trump üç eyalette önde

ABD Başkanı Donald Trump Batı Virginia'da da seçimi kazanıyor. İlk sonuçlara göre Trump'ın önde olduğu eyalet sayısı üçe yükseldi.

  • Kuzey Carolina, Ohio ve Batı Virgina'da sandıklar kapandı.
03.00:
İlk sonuçlar geliyor

ABD'nin doğu kıyısındaki sandıkların çoğunluğu yerel saatle 19.00 (TSİ: 03.00) kapandı.

  • ABD Başkanı Donald Trump'ın Virginia ve Kentucky'de seçimi kazanması öngörülüyor.

Demokrat aday Biden'ın Vermont'ta seçimi kazanması bekleniyor. Georgia, Indiana, Kentucky, Güney Carolina, Vermont ve Virginia'da oy verme işlemi sona erdi.

02.27:
Sandıklar kapanmaya başladı

Indiana ve Kentucky eyaletlerinin bazı kesimlerin sandıkların kapandığı bildirildi. Geleneksel olarak Cumhuriyetçi olan iki eyalette de ABD Başkanı Trump'ın seçimi önde götürmesi bekleniyor.

02.16:
Trump'tan açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan açıklama yaptı. Trump, "Ülke genelinde durumumuz oldukça iyi gözüküyor. Teşekkürler" dedi.

02.08:
Florıda çıkış anketleri

Florida'dan gelen çıkış anketlerine göre ABD Başkanı Trump önde. Florida, "salıncak eyalet" olarak ifade edilen seçim sonucunu değiştirebilecek bölgeler arasında yer alıyor. Çıkış anketi, oyunu kullanan vatandaşlara tercihlerinin sorulmasıyla elde edilen sonuçlardan oluşuyor.

  • Biden'ın kampanya ekibinin Florida'da daha fazla Demokrat partilinin oy kullanması için çalışmalara devam ettiği belirtildi.
01.45:
Biden'dan açıklama

Demokratların adayı Joe Biden seçim gününü yollarda geçiriyor. Biden, "Halen çok şey yaşanıyor" ifadelerini kullanarak seçim sonuçlarına ilişkin kesin bir açıklama yapmaktan kaçındı.

01.04:
Ivanka Trump: Size ihtiyacımız var

Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda seçmenlere, “Oy verme sırasından ayrılmayın. Size ihtiyacımız var” çağrısında bulundu.

00.02:
Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

ABD'de yapılan seçimin sonuçlarının ne zaman ilan edileceği henüz belli değil. İlk sonuçlar Türkiye saatiyle 03.00'ten sonra gelmeye başlayacak. 2016 yılındaki seçimde Donald Trump, Türkiye saatiyle saat 10.00 civarında zafer konuşması yapmıştı.

  • Ancak bu seçimde posta yoluyla kullanılan oyların fazla olması nedeniyle seçim sonuçlarının günler sonra açıklanma ihtimali bulunuyor. 2000 yılındaki seçim Florida oylarının birden fazla kez sayılmasına sahne olmuştu. Yüksek Mahkeme'nin haftalar sonra verdiği kararla ABD Başkanı kesinleşmişti.
23.56:
Trump: Kazanmak kolay, kaybetmek değil

ABD Başkanı Donald Trump, seçim esnasında kameraların karşısına geçti.

23.48:
Pelosi'den çoğunluk açıklaması

ABD, kongrenin bir parçası olan Temsilciler Meclisi'nin sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi, partisinin Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu elinde tutmaya devam edeceğine inandığını söyledi.

23.21:
FBI soruşturma başlattı

ABD'deki seçimde vatandaşlara seçim gününde evde kalmalarına dair otomatik servisten telefon edildiği belirtiliyor. FBI söz konusu telefonlar için soruşturma başlattığını açıkladı.

  • ABD'de halk Başkanlık seçimleri için sandık başına giderken, gece yarısı oy verme geleneği kapsamında Dixville Notch kasabası sandıktaki ilk zaferi açıkladı.

Toplamda beş seçmenin bulunduğu kasabada oyların tamamı Biden'a gitti.

Coronavirüs nedeniyle bu yıl erken oy verme işlemi ve posta yoluyla oy gibi seçenekler de büyük önem kazandı. Şimdiye dek 98 milyon seçmenin bu şekilde oyunu kullandığı belirtiliyor.

Oldukça tartışmalı geçmesi beklenen ve sonuçların Yüksek Mahkeme’ye taşınması ihtimali de sıkça dillendirilen seçimle ilgili bir klasik gerçekleşti.

New Hampshire eyaletindeki Dixville Notch kasabası, yerel saatler gece yarısını geçtikten sonra sonuçları ilk açıklayan yer oldu.

#Trump
#Biden
#ABD
3 yıl önce