|

Mossad saldırısının detayı ortaya çıktı: Natanz’ı 9 ay geriye götürdü

İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin Natanz’a Mossad sabotajı sonucu büyük darbe aldığı belirtildi. İstihbarat kaynakları tesisteki patlama sonucu çalışmaların en az 9 ay geriye gittiğini kaydetti. İsrail’in saldırıya uzun süredir hazırlandığı belirtilirken, sabotajın geçen hafta masaya oturan İran ve ABD’ye mesaj niteliği taşıdığı da değerlendiriliyor.

Dış Haberler
00:00 - 13/04/2021 Salı
Güncelleme: 06:38 - 13/04/2021 Salı
Yeni Şafak
Cumartesi günü tesiste Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla 10 kat daha fazla uranyum üretecek, 146 adet IR6 santrifüjleri ile uranyum zenginleştirmesine başlanmıştı.
Cumartesi günü tesiste Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla 10 kat daha fazla uranyum üretecek, 146 adet IR6 santrifüjleri ile uranyum zenginleştirmesine başlanmıştı.
İsrail istihbarat servisi Mossad’ın pazar günü sabotaj düzenlediği İran’ın İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi’nde meydana gelen zararın, Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini en az 9 ay geriye götürdüğü iddia edildi.
Amerikan The New York Times gazetesinin iki istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberinde sabotajın sebep olduğu patlama sonucu, uranyum zenginleştirilmesi için kurulan yeraltı santrifüj sistemini besleyen, bağımsız ve çok iyi korunan dahili enerji sistemini tamamen tahrip ettiğini kaydetti.
Öte yandan Nükleer tesise saldırının ABD Dışişleri Bakanı Lloyd Austin’in İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretle aynı gün gerçekleşmesi, hem Tahran’a hem de Washington’a mesaj niteliği taşıdığı belirtildi.

İÇERİDEN MÜDAHALE GÜÇLÜ İHTİMAL

  • Gazetenin kimliğini açıklamadığı kaynaklar, İsrail’in düzenlediği gizli operasyonun, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına büyük zarar verdiğini ve Natanz’daki üretimin eski seviyesine dönmesi için en az 9 ayın gerektiğini belirtti. Gazeteye konuşan uzmanlar, nükleer tesisteki sistemlerin özelliğine dikkat çekerek sabotajın bir siber saldırıdan daha çok içeriden müdahale sonucu gerçekleşmiş olabileceğine işaret etti.

UZUN SÜREDİR PLANLANIYORDU

İsrail Jerusalem Post gazetesi de, Natanz’ı hedef alan saldırının uzun süredir planlandığını aktardı. Gazete saldırının içeriden bir müdahaleyle mi yoksa siber saldırı sonucu mu gerçekleştiğine dair net bilgi olmadığını belirtti ancak Viyana’da İran ve ABD arasında gerçekleşen nükleer anlaşmaya ilişkin dolaylı müzakerelerden hemen sonra gerçekleşmesine dikkati çekti.

SALDIRIDA ÇİFTE MESAJ

  • Natanz’da uranyum zenginleştirme faaliyetini hedef alan saldırının, ABD karşısında İran’ın masada elinin zayıflamasına sebep olduğu da hem ABD hem de İsrail medyasında dile getirildi.
    Öte yandan saldırının gerçekleştiği gün ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de İsrail’de olması, Mossad operasyonunun çift taraflı mesaj niteliği taşıdığı değerlendirmesine neden oldu.

ZARİF’TEN İNTİKAM AÇIKLAMASI

Natanz’a yapılan saldırının arkasında İsrail’in olduğunu savunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de intikam alacaklarını belirtti. Söz konusu eylemin de İran’ın ABD yaptırımlarını kaldırmaya yönelik sürdürdüğü müzakereleri hedef aldığını belirten Zarif,
“Siyonistler baskıcı yaptırımları kaldırma yolundaki başarının intikamını İran halkından almak istiyor.”
ifadelerini kullandı. Zarif, İsrail’in cevabını “daha fazla nükleer ilerlemeyle” alacağını belirtti.

BİR KİŞİ GÖZALTINDA

  • İran medyasının ülkenin İstihbarat Bakanlığı’ndan bir yetkilinin açıklamalarına dayandırdığı haberde, Natanz’a yönelik saldırıda tesisin elektrik dağıtım ağına zarar veren bir kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
    İran İstihbarat Bakanlığı yetkilisi, diğer faillerin bulunmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
#Mossad
#Saldırı
#Natanz
3 yıl önce