|

Rusya ve Avrupa Mars'a gidiyor!

ExoMars görevi başladı.

Yeni Şafak ve
21:08 - 14/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 21:09 - 14/03/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

İnsanoğlunun Kızıl Gezegen Mars'ı enine boyuna keşfetme arzusu bitmek tükenmek bilmiyor. Yıllardır yürütülen ExoMars projesinin ilk ayağı nihayet tamamlandı. ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve Roscosmos (Rusya Federal Uzay Ajansı) ile birlikte yürütülen projede ilk robotik uzay araçları, Rusya'nın Proton roketiyle, başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı.



Fırlatma haberi gazeteci Jessie Wingard tarafından Twitter üzerinden duyuruldu.








Böylece ExoMars görevinin ilk evresi böylece başlamış oldu. Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden Mars'a yolculuk 7 ay sürecek. Hedef; Mars'ta yaşam olup olmadığını araştırmak.



ExoMars projesi iki aşamadan oluşuyor. İlk modüller bugün fırlatıldı. Diğer modüllerin ise 2018'de fırlatılması hedefleniyor. Tabii bugün yola çıkan modüllerin Mars'taki durumuna göre bu sürede değişiklikler olabilir.



Bugün fırlatılan Proton roketi iki modül içeriyor: Trace Gas Orbiter (Gaz İzleme Uydusu) ve Schiaparelli EDM Lander (Mars'a giriş, yaklaşma ve inişi sağlayacak olan araç). Ekim ayında gezegene ulaşması planlanan araçlar Mars'ta bulunan gazları araştıracak ve gezegen dışı varlıkların (insanlar) hayatta kalabilme olasılığını araştıracak. Özellikle biyolojik yaşamın göstergesi olarak metan gazı dikkate alınacak.







Schiaparelli modülü ise Mars'ın yüzeyine iniş yapmak için kullanılacak. Saatte 21 bin kilometre hızla gerçekleşmesi beklenen bu iniş; ESA ve Roscosmos'un Mars'ın yüzeyine bir cisim indirmek için tercih ettiği teknolojinin doğru olup olmadığını gösterecek. Bu görev aslında 2018 için bir test anlamına geliyor. Eğer Schiaparelli başarılı bir iniş gerçekleştirirse, 2018'deki görevde de aynı teknoloji uygulanacak.



2018 yılında gerçekleştirilecek görevde ise Mars'a gönderilecek keşif aracı, gezegeni keşfedecek ve toprak örneklerini analiz ederek biyolojik izler arayacak. Eğer ExoMars görevinde yaşama dair ipuçları bulunursa, Dünya'dan Mars'a yolculuk için umutlar biraz daha artmış olacak.




ESA'ya göre Dünya'nın atmosferinde bulunan metan gazının yüzde 90'ı, biyolojik materyallerin bozulmasından dolayı meydana geliyor. Yani Mars'ta bulunacak metan gazı, Kızıl Gezegen'in geçmişinde veya geleceğinde biyolojik yaşama elverişli olup olmadığı konusunda ciddi yardımlarda bulunacak.



Mars'ta metan gazının olup olmadığı sorusu yıllardır tartışılıyor. NASA ve ESA uyduları 2003 yılında Mars'ın atmosferinde metan gazına dair bazı izler bulmuştu. Lakin 2006 yılında yapılan incelemelerde aynı izlerin kayboluğu gözlemlendi.







Bildiğimiz üzere Kızıl Gezegen'e dair gelişmelerin birçoğunu NASA sayesinde öğrenmiştik. Zira NASA'nın Opportunity keşif aracı 2004, Curiosity keşif aracı ise 2012'den beri Mars'ın bilinmeyenlerini bizlere aktarmaya devam ediyor. Bu iki robot sayesinde önce

dair haberler aldık. Su olur da bitki olmaz mı? Akabinde

öğrendik.

açıklaması yapıldı sonrasında.



Evet, Mars'ta yaşamın olup olmadığı tam bir muamma. Fakat Kızıl Gezegen'e dair kesin bir gerçek var ki; o da hala 3 boyutlu bir şekilde üzerinde gezebildiğimiz gerçeği. 7 ay boyunca, yani ESA ve Roscosmos'un modülleri Mars'a ulaşana kadar bu

ile yetineceğiz malesef.


#exomars
#kızıl gezegen
#mars
#esa
#roscosmos
#nasa
#curiosity
#opportunity
8 yıl önce