|

NASA: Mars 'ölü' bir gezegen, dönüşü yok!

NASA, Mars'ta su bulunması konusuna açıklık getirdi.

Yeni Şafak ve
00:54 - 6/11/2015 Cuma
Güncelleme: 01:21 - 6/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Bu sabah saatlerinde Twitter üzerinden attığı mesajda geceleyin önemli bir bilgiyi paylaşacağını açıklayan NASA, geçtiğimiz saatlerde düzenlediği canlı yayında Mars'ta su bulunması konusuna açıklık getirdi.







NASA'nın Mars Gözlem programı kapsamında hayata geçirdiği MAVEN (Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi) misyonu dahilinde Kasım 2013 tarihinde fırlattığı uzay aracının geçen bu süre içerisinde Kızıl Gezegen'e yönelik edindiği bilgiler (Mars'ın üst atmosferi, iyonesferi ve güneş ve güneş fırtınaları ile olan etkileşimleri) doğrultusunda yaptığı açıklama özetle şöyle:



  • ''Mars'ın bundan 4 milyar yıl kadar önce karbondiyoksit ağırlıklı bir atmosferi varmış fakat gaz kayıpları ve buna paralel şiddetli güneş fırtınalarının gezegenin atmosferini neredeyse yok etmesi neticesinde yüzeyde hiç su kalmamış. Fırtınalar sebebiyle gezegenin atmosferi kutuplardan uzaya süpürülmesinin sonucunda ise bugün adeta bir zar kadar ince bir atmosferi kalmış Mars'ın. İşte
    bu sebepten ötürü gezegenin yüzeyinde su
    bulunmuyor/barınamıyor. Haliyle Mars bugün soğuk ve kurak bir gezegen haline gelmiş durumda.''

Konuya ilişkin açıklamasında 'bunun geri dönüşü olmayan bir süreç' olduğunun ve Mars atmosferinin halen güneş fırtınaları nedeniyle saniyede 100 gram azaldığının altını çizen NASA görevlisi Dave Brain'in vurguladığı bir diğer husus ise güneş fırtınalarının dünyamız üzerinde olumsuz etkisi olsa da Mars'a benzer yıkıcı bir sonuç yaratmasının beklenmediği. Bizi bundan koruyan ise gezegenimizin etrafındaki manyetik alanın buna izin vermemesi.











Güneş Fırtınalarının Etkisi




#mars
#nasa
#dave brain
#maven
8 yıl önce