|

NASA: Mars'ta her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz!

Bamya ve kereviz de dahil mi acaba? :)

Yeni Şafak ve
15:59 - 11/10/2015 Pazar
Yeni Şafak

Daha Mars'ta sıvı halde su bulunması haberinin üzerinden bir hafta geçmişken şimdi de Kızıl Gezegen'de her türlü bitkinin yetiştirilebileceği ortaya çıktı.






Bildiğimiz gibi Mars'ta su bulunmuş olmasına karşın, bakteriyel formda canlılar da dahil olmak üzere, hayata yönelik en ufak bir kanıt dahi yok. Mars'ın, -mevcut verilerin geçmişe uyarlanması neticesinde- milyonlarca yıl öncesinde devasa bir okyanusa ev sahipliği yaptığı, yine o zamanlar canlıların yaşadığı ve dahi bu tür konularla ilgilenenlerin başucu teorisi Panspermia gibi kuramlar da teori (hatta kısmen komplo teorisi) olmaktan öteye geçemiyor. Ama en nihayetinde tüm bu yetersizlikler ve bilinmezlikler, bilim insanlarının Mars'ın gelecekte bizim ikinci gezegenimiz olabileceği umudunu taşımalarına engel değil.



İşte bu doğrultuda,

, Mars bize olmasa bile(!) en azından bitkilere ev sahipliği yapabilecek bir gezegen imiş. Şöyle ki, toprağın ve atmosferin analizinden yola çıkan bilim adamlarına göre, Mars yüzeyindeki topraklar yapı itibarı ile bitkilerin yetişmesine müsait. Tabii bunun için denetimli bir bölge gerekiyor ama en nihayetinde bitkilerin boy vermesi için gereken tüm bileşenlerin Mars'ta mevcut olduğu iddia ediliyor. (Ki bu da halihazırda gösterimde olan Marslı filmindeki, Kızıl Gezegen'de unutulan botanikçi astronotun hayatta kalmak için Mars toprağında patates yetiştirme sahnesini anlamlı kılıyor.)







Tabii bununla birlikte, Mars yüzeyinin komple aynı elverişliliğe sahip olmadığının da altını çizelim. Şöyle ki bazı bölgeler bu tür ekim-dikim işleri için çok daha uygun imiş. Buradan da hareketle belki gelecekte torunlarımız genel bir analiz ertesinde bölgesel bitkiciliğin de tohumlarını atarlar. Yani örneğin kuzeyinde kereviz, güneyinde bamya yetiştirilir! :)



Enteresan işler vesselam, çok da diyecek bir şey yok hani. En iyisi kolonistleri bekleyelim bakalım, yanlarında gerekli tohumlarla gidip düğmeye basarlar muhakkak:









#mars
#uzay
#gezegen
#nasa
#bilimkurgu
9 yıl önce