|

IŞİD’e ağır darbe

IŞİD’in Sultanahmet'teki saldırısının ardından TSK'nın Fırtına obüsleriyle top atışına tuttuğu mevzilerde örgüt büyük zayiat verdi. Silahları ve karargahları imha edilen IŞİD’in Kuzey Halep Saha Komutanı el Zerkavi ile örgütün Çobanbey sorumlusu Ebu Dücane öldürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:10 - 16/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

IŞİD'in Sultanahmet'teki saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Fırtına obüsleriyle bölgeyi vurmaya devam ediyor. IŞİD mevzilerine top yağdıran TSK, örgütün büyük zayiat vermesini sağladı. Saldırılarda IŞİD'in Kuzey Halep Saha Komutanı Ebu Human el Zerkavi Düdyen Köyü'nde ve Çobanbey sorumlusu Ebu Dücane Kuzulu Köyü'nde öldürüldü.



200 KM'LİK ALANDAN SORUMLU


Türk obüsleri tarfından muhaliflere destek amaçlı gerçekleşen seri atışlar neticesinde öldürülen IŞİD'ın Kuzey Halep Saha Sorumlusu Ürdün asıllı terörist Ebu Human el Zerkavi, Rakka ile Halep arasını kapsayan 200 kilometrelik bir alandan sorumluydu. IŞİD'ın önde gelen komutanlarından olan Zerkavi bir yılı aşkın süredir Halep'in kuzeyinde görevliydi.



KARARGAHLAR İMHA EDİLDİ


TSK'nın angajman kuralları gereği IŞİD mevzilerine gerçekleştirdiği seri top atışlarında Halep'in kuzeyindeki en önemli Türkmen kasabası olan Çobanbey'in sorumlusu Ebu Dücane (42) de hayatını kaybetti. Öldürülen terörist Ebu Dücane (Necdet Boncuk) Türk vatandaşıydı. Öte yandan Fırtına obüslerinin sınırdan yaptığı top atışlarıyla, IŞİD'ın ağır silahları ve bazı önemli karargahları da imha edildi.





SİVİLLERİ KATLETTİLER


Zerkavi örgütün Halep ve Rakka'da yürüttüğü operasyonlarda birçok sivil katliamın sorumlusu olarak biliniyor. Ebu Dücane ise Türkmen köylerine yönelik saldırılarda örgütün üst düzey sorumlusu olarak görev yaptı. Ebu Dücane, Çobanbey de görev yaptığı sırada yüzlerce sivilin infaz kararını verdi. İki teröristin ölümü Türkmenler ve Araplar arasında sevinç yarattı.



Esed saldırıyor




Rusya'nın Suriye savaşına müdahil olmasının ardından ilk vurduğu noktalar arasında yer alan Türkmen köyleri, şimdi de Şii milisler ve Esed güçleri tarafından kuşatma altına alındı. 2012 yılından bu yana büyük bir insanlık trajedisinin yaşandığı Yermuk Kampı ile birlikte Humus'un Vaer, Şam, Mudama, Madaya ve Zabatani kuşatmasından sonra yeni blokaj Türkmen köylerine oldu. Humus, Hama arasında bulunan ve nüfusu yaklaşık 20 bin olan Türkmen köyleri Harbe ve Nefse bir haftadır kuşatma altında bulunuyor. Köyleri kontrol altında tutan Şii milisler ve Esed güçleri köye giriş çıkışlara izin vermiyor. Bölgeye müdahale edilmemesi durumunda çok yakın dönemde ciddi açlık ve sağlık sorunlarının baş göstereceği ifade ediliyor. Bölgede yaşayan Türkmenler, gıda ihtiyacıyla birlikte çadır ve battaniye talebinde de bulunuyor.



#Sultanahmet
#Zerkavi örgütü
#Rakka
#ışid
8 yıl önce