|

Tarihin en yüksek mülteci sayısı

Vatanlarından kaçarak başka ülkelerde gelecek arayan insan sayısı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek rakama ulaşarak 59 milyonu aştı. Başta Suriye, Kuzey Irak, Afganistan ve Kuzey Afrika ülkelerinden Avrupa'ya giriş yapan göçmen sayısı da yüzde 149 artarak 153 bini buldu.

Yeni Şafak
08:46 - 21/07/2015 Salı
Güncelleme: 06:03 - 21/07/2015 Salı
Diğer

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre savaş, çatışma, işkence ve kötü muamele nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı 2014 yılı sonu itibarıyla tüm dünyada 59 milyonu aştı.



Hürriyet'te yer alan habere göre tek bir yılda görülen en yüksek artış olan bu rakamla birlikte evlerinden kaçmaya zorlanan insan sayısı 2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bu seviyeye geldi. Avrupa Birliği'nin (AB) sınır kontrolünü yapan ajansı Frontex'e göre de 2015 yılının ilk altı ayında Avrupa'ya giriş yapan göçmen sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 149 oranında artarak 153 bine ulaştı.



Göç Balkanlar'a kaydı


Suriye ve Irak'taki içsavaşın derinleşmesi, Afganistan, bazı Afrika ülkeleri ve Ortadoğu'daki bölgesel kriz ve çatışmalar; özellikle bu bölgelerden Avrupa'ya mülteci ve kaçak göçmen sayısının geçen yıllara kıyasla yüksek oranda artmasına yol açtı.


Yunanistan'daki ekonomik ve siyasi kriz, sınır güvenliğinde zaafa yol açarken, artık daha fazla mülteci Balkanlar üzerinden Avrupa'ya gitmeye çalışıyor. Avrupa'ya giriş yapan göçmen sayısında en yüksek artış ise Balkanlar'da yaşandı. Frontex'e göre Balkanlar'da Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'ı da içine alan güzergâhta tespit edilen göçmen sayısında, bu yıl 2014'e kıyasla yüzde 880 oranında artış oldu.



Avrupa'ya göçte rekor


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verdiği bilgiye göre; 2015'in ilk altı ayında savaştan veya krizden kaçarak Akdeniz ve Ege'yi geçerek Avrupa'ya giriş yapan kişi sayısı da tarihi rekor kırdı. BM'nin raporuna göre Yunanistan ve İtalya'ya giriş yapan mültecilerin üçte birini Suriye vatandaşları oluşturdu. En çok mülteci gelen


ülkeler arasında ikinci sırada Afganistan, üçüncü sırada ise Doğu Afrika'nın kuzeyindeki Eritre yer aldı.



6 ayda 80 bin göçmen


Avrupa Birliği'nin üye ülkelerde sınır kontrolünün sağlanmasında operasyonel işbirliğinin sağlanması amacıyla kurduğu ajansı Frontex'in verilerine göre 2015'te ocaktan hazirana kadar olan sürede Türkiye'den Yunanistan'a 79 bin mülteci kaçak yollardan giriş yaptı.


Bunlardan bir kısmı Yunanistan'da kaldı, 67 bini ise Makedonya ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a geçti. 2015'te Macaristan'a kaçak yollardan giren toplam göçmen sayısının 81 bini geçtiği, bu rakamın yıl sonuna kadar 150 bine ulaşılacağı


tahmin ediliyor.



Macaristan'a kaçak giriş 4000 dolar


Macarİstan sınırında yakalanan kaçak göçmenler, bu güzergâhı seçme sebeplerini “kaçakçıların bu yolu tavsiye etmesi ve daha ucuz olması” olarak açıklıyor.


Türkiye'den Macaristan'a ulaşmanın bedeli kişi başı 1000 - 4000 dolar arasında değişiyor. Göçmenlerin önemli bir kısmı, yolda insan kaçakçılarının şiddet ve tacizine uğradıklarını da anlatıyor. 2015'in ilk 6 ayında Avrupa'ya gitmeye çalışırken toplam 1865 kişinin yolda hayatını kaybettiği belirtiliyor.



Güvenlik çiti kuruyor


Schengen ülkesi olan Macaristan, kaçak göçmenlerin önüne geçebilmek için Sırbistan sınırına 175 kilometre uzunluğunda bir güvenlik çiti kuracağını açıkladı. Macaristan hükümeti, çiti geçici bir çözüm olarak gördüklerini, ancak “insan akşını durdurabilmek için bulabildikleri tek hızlı çözüm” olduğunu vurguladı.



AB'ye göçün ana güzergahları


1- Kuzey Afrika'dan İtalya ve Malta'ya: Bu güzergâh, 2013'ten beri AB'ye kaçak göçün ve mülteci akınının merkezlerinden. Daha çok Sahra altı Afrika ülkeleri, Libya, Suriye ve Irak'tan kaçanlar kullanıyor. Frontex'e göre geçen yıl 170 bin 800 göçmen bu güzergâhı kullandı, bu yıl 1 milyona yakın göçmen bekleniyor.



2-Türkiye'den Yunanistan ve Bulgaristan'a: Midilli, Sakız, Kos ve Samos adaları başta, Türkiye kıyılarına yakın Yunan adaları göçmenlerce en çok kullanılan güzergâh. Çoğunluğunu Suriyeli, Iraklı, Afgan ve Somalili göçmenler oluşturuyor. Yunanistan'a ulaşanların büyük bir kısmı buradan Sırbistan'a ve Macaristan'a, oradan da Almanya başta Batı Avrupa ülkelerine göç ediyorlar.



3- Kuzey Afrika'dan İspanya'ya: Bu güzergâhı kullananların büyük çoğunluğu; Fas sınırında İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı olan Ceuta ve Melilla'dan yola çıkıp Cebelitarık Boğazı'nı geçerek İspanya'ya ulaşıyorlar




#Macarİstan
#Avrupa
#Mülteci
#Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
9 yıl önce