|

Araçlar artık takla atmayacak

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, kaza sırasında aracın takla atmasını önleyen sistem geliştirdi. Aracın dış hava yastıklarını açan sistem sayesinde aracın takla atması engelleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 19/07/2015 Pazar
Güncelleme: 22:03 - 18/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Başkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Andaç Töre Şamiloğlu danışmanlığında, öğrenciler Osman Dündar Kara, Kuntay Şahkan Yıldırır tarafından tasarlanan sistemle kaza sırasında aracın takla atmasını önleniyor.Doç. Dr. Şamiloğlu, geliştirdikleri sistemin, devrilme anında aracın yanlarına, ön ve arkasına yerleştirilmiş özel koruma sistemi, kontrolcü elektronik devreleri ve bir yazılıma dayandığını söyledi. Şamiloğlu, kaza geçirmek üzere olan aracın, ön ve arka tamponların altında ve iki tarafındaki yan kapıların altında tasarlanmış dış hava yastıklarına sinyal göndererek şişmelerini sağladığını belirtti.



HAVA YASTIKLARI AÇILIYOR


Şamiloğlu, “Sistem, takla atmadan önce aracın dış hava yastıklarını açıyor. Böylece aracın takla atması engelleniyor ya da takla atan aracın alacağı darbeler emiliyor” dedi. Şamiloğlu, özel üretimi yapılacak dış hava yastıklarının, yumuşak bir devrilme sağlayacağını ya da devrilmenin tamamen önlenebileceğini ifade etti.



MANEVİ KAYIPLAR AZALACAK


Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, sistemin kazalardaki kayıpların azaltılmasını sağlayacak yeni bir güvenlik anlayışına dayandığını belirtti. Sistemin uygulanmasıyla maddi, manevi kayıpların azalacağını vurgulayan Dengiz, “Böylece insanlarımızı yollarda kaybetmeyiz” diye konuştu.



#Mühendislik Fakültesi
#Berna Dengiz
#Başkent Üniversitesi
#hava yastıkları
9 yıl önce