|

PKK'nın suç ortakları: Hendekçi akademisyenler

1128 akademisyen ancak Kandil'de kaleme alınabilecek, "terör yandaşı" bir bildiriye imza attı. "Şehir savaşı" adı altında bir çok ilçeyi harabeye çeviren PKK'nın adının dahi geçmediği metinde "devlet tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliamlardan" vazgeçsin deniliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 15:05 - 12/01/2016 Salı
Yeni Şafak

Doğu ve Güneydoğu'da adeta özerklik isyani başlatması, sivilleri bile vurmaktan kaçınmayan PKK'ya yönelik başlatılan operasyonlar bazı akademisyenleri harekete geçirdi. Türkiye'nin birçok üniversitesiden ve yurtdışından bin 128 akademisyen, skandal bir bildiriyle devleti itham etti. İstanbul ve Ankara'da basın toplantısıyla ihaneti duyurdular.



Sivilleri bile vurmaktan kaçınmayan PKK'ya yönelik başlatılan operasyonlar sürerken, terör örgütü ve uzantısı HDP gerilimi tırmandırmak için çabalıyor. PKK'nın hendek ve barikatlarını kaldırmak, bölgede yeniden devlet otoritesini sağlamak için başlatılan operasyonlar terör örgütü PKK ve HDP yandaşı siyasiler, gazeteciler ve akademisyenler tarafından 'katliam' olarak lanse ediliyor. Son olarak kendilerine 'Barış İçin Akademisyenler' adını veren bir grup akademisyen devleti katliam yapmakla itham eden skandal bir bildiriye imza attı.



DEVLETİ SUÇLADILAR


Özel ve devlet üniversitelerinde bulunan bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride,"Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesi gerekiyor" gibi skandal ifadeler yer aldı.



PKK'NIN ADI DAHİ GEÇMEDİ


PKK'nın saldırılarına karşı tek bir kelimenin geçmediği, hatta PKK adı geçmeyen ihanet gibi bildiride, vatanı ve milleti için şehit olmayı göze alan güvenlik güçleri “insan hakkı ihlali" yapmakla suçlandı. PKK'nın pusuları, roketatarlı saldırıları görmezden gelinirken, devlet, “ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırmakla" itham edildi. Valilik ve kaymakamlıkların hassasiyetleri göz ardı edilerek Kürt halkının açlık ve susuzluğa mahkum edildiği iddia edildi. Devletin yaptıklarının ulusal ve uluslar arası hukuku ağır ihlal niteliği taşıdığı öne sürüldü. Bildiride, şu ifadeler yer aldı:







TERÖRDEN KAÇANLARA SÜRGÜN DEDİLER


“Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini, sokağa çıkma yasakların kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, yasağın uygulandığı yerlerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslar arası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz.



TERÖRLE MÜCADELEYE ŞİDDET DEDİLER


Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi bir son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslar arası kamuoyu nezdinde temaslarımızı sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz."



Bir de yol haritası istediler


“Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz" denilen bildiride akademisyenler, müzakere görüşmelerinde toplumun geniş kesimlerinden bağımsız gözlemcilerin bulunması ve bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer alma isteklerini de beyan ettiler.



İŞTE O İSİMLER


İstanbul'da Taksim'deki bir otelde ve Ankara'da ise Mülkiyeliler Birliği'nde okunan bildiriye imza atan akademisyenlerden bazıları şunlar: Koray Çalışkan, Baskın Oran, İzzettin Önder, Mesut Yeğen, Ahmet İnsel, Şebnem Korur Fincancı, Ali Akay, İbrahim Kaboğlu, Yasemin İnceoğlu, Nevin Yıldız Tahincioğlu, Abbas Vali, Ali Cevat Taşıran, Ali Gökmen, Begüm Özkaynak, Betül Tambay, Biray Kolluoğlu, Büşra Ersanlı, Ceren Sözeri, Çağlar Güven, Erol Katırcıoğlu, Esra Özyürek, Ferdan Ergut, Gençay Gürsoy, İrfan Açıkgöz, Jale Yazıcı, Levent Köker, Melda Tunçay, Nilüfer Göle, Kuban Altınel ve Kudret Çobanoğlu.



Terörün destekçileri


1128 akademisyen Kandil'de kaleme alınabilecek “terör yandaşı" bir bildiriye imza attı. “Şehir savaşı" adı altında birçok ilçeyi harabeye çeviren PKK'nın adının dahi geçmediği metinde “Devlet tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliamlardan vazgeçsin" deniliyor.





#Hendekçi akademisyenler
#pkk
#Barış İçin Akademisyenler
8 yıl önce