|

Tek ihtimal seçim

Başbakan Davutoğlu, CHP ile koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığını açıkladı. CHP’ye kısa süreli reform hükümeti teklif ettiklerini ancak bu teklifin kabul edilmediğini belirten Davutoğlu, erken seçimin en güçlü ihtimal olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Erken seçime Meclis kararıyla gidilmelidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2015 Cuma
Güncelleme: 09:31 - 14/08/2015 Cuma
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hükümet kurma süreci kapsamında dün üçüncü kez biraraya geldi. Ankara Palas Devlet Konukevi'nde 1,5 saat süren görüşmeden koalisyon anlaşması çıkmadı. Davutoğlu, “Yeniden milli iradeye başvurmanın artık tek ihtimal haline geldiğini söyleyebiliriz" diyerek, erken seçimi işaret etti, özetle şunları söyledi:


'7 Haziran seçimleri ülkemizin önüne yeni tablo koydu. Bizim siyaset felsefemizde millet amir devlet adamları memurdur. Millete görev verilmez millet görev verir. İki parti, iki genel başkan karşılıklı anlayış içinde yeni bir siyasi kültür örneği sergileyecek bir tutum ortaya koyduk. Anlaşmak ve anlaşmamak yürütülen müzakerelerde doğal iki sonuçtur.



ÖDEVLERİMİZİ YAPTIK


Çok zor süreçlerden geçtik bu iki ay içinde. Ülkemiz eş zamanlı 3 terör örgütünün saldırısına maruz kaldı. Bir an dahi ülkeyi hükümetsiz bırakmamaya gayret ettik bu bizim ilk ödevimizdi. İkinci ödevimiz madem oylarımızda düşme yaşandı milli irade bize bir anlamda kendinizi değerlendirin dedi. Üçüncü ödev milletimiz bize bundan sonra uzlaşı kültürü içinde oturun ve konuşun demiştir.



TEREDDÜTE MAHAL YOK


Koalisyon görüşmelerinde ulaştığımız sonuçları ele alırken kimse ne karamsarlığa ne de bazı çevreler herhangi bir fırsatçılığa yönelmesin. Milletimizin verdiği ödevi yapmaya kararlıyız. Devlet işleyişinde bir an dahi tereddüde mahal yoktur ve olmayacaktır. Bütün temel ve hükümet meseleleri parti politikaları gözden geçirilerek takdir-i şayan çok önemli bir müktesebat oluştu.



DIŞ POLİTİKA VE EĞİTİM


Türk demokrasi tarihinde iki parti en derinlikli ve nitelikli görüşmeleri yaptı. Kılıçdaroğlu ve ekibine üslup kurallarına riayetleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Görüşmeler açık, ilkeli ve şeffaf yürümüştür. Çok iki farklı siyasi akımdan gelen siyasi partiler olarak derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir vakadır. Başta dış politika ve eğitim olmak üzere temel anlayış farklılıkların olduğu aşikar.



KISA SÜRELİ REFORM HÜKÜMETİ


CHP'ye süreli bir reform hükümeti kurularak birlikte bir çalışma yapmayı bu tablo sonrasında da ülkeyi seçim öncesinde hükümetsiz bırakmamak yönünde teklifte bulunduk. Şu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı yönünde bir kanaat oluşmuştur. Yeniden milli iradeye başvurmanın artık tek ihtimal haline geldiğini söyleyebiliriz.



'ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ İHTİMAL


Son bir ay içinde yürüttüğümüz temaslarda CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı çerçevesi de gözönüne alındığında erken seçim önümüzde görünen bir ihtimaldir, güçlü bir ihtimaldir.



Felaket senaryosu değil


Davutoğlu, bir başka soru üzerine, şunları söyledi:



“Sayın Cumhurbaşkanımızın koalisyon istemediği, benim için de koalisyon için çabaladığım, hatta ve hatta kongre kaygısıyla koalisyon istediğim görüşüyse bir bühtandan ibarettir, vehimden ibarettir. Demokratik hukuk devleti kuralları içinde atılması gereken adımlar neyse o adımlar atılarak gerektiğinde Türkiye'yi suhuletle, güvenlik ve huzur ortamı içinde erken seçime götürme sorumluluğu da üzerimizdedir. Erken seçimden, açık söyleyeyim en fazla faydalanacak parti AK Parti'dir. Neden? Çünkü, 18 milletvekilini daha kazanırsa, tek parti iktidarı var ama görünen siyasal gelecekte diğer partilerin tek parti olma şansı yok. Olabileceği, koalisyon ortaklığıdır." Erken seçime gidilmesinin felaket senaryosu olmadığını belirten Davutoğlu, “Aşıdan korkmamak lazım.


Aşı olacaksanız da zamana yaymamak lazım. Sayın Bahçeli ile yapacağımız temaslar sonrasında en kısa zamanda erken seçimin yoluna bakarız. Erken seçimin en kısa zamanda olmasını tercih ederim'' dedi.



İşte 3 senaryo


AK Parti ve CHP genel başkanları dün üçüncü ve son kez bir araya geldi. Görüşmelerden koalisyon kararı çıkmadı. Erken seçime gidilmesi en kuvvetli ihtimal olarak öne çıkıyor. Bunun için ise masada 3 yol var: Mevcut hükümetle seçime gitmek, azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti kurulması. Meclis'ten seçim kararı çıkarmak, ilk yol. AK Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir. Bu seçeneğe CHP ve HDP sıcak bakmıyor. MHP'nin tavrı, bu seçenek için belirleyici olacak. 257 milletvekili olan AK Parti'nin Meclis'ten seçim kararı çıkarabilmesi için MHP'nin desteğine ihtiyacı var. MHP'nin, Meclis Başkanlığı seçimindeki gibi çekimser oy kullanması durumunda da Meclis seçim kararı alabilir. İkinci yol, azınlık hükümeti kurulması. Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebilir. Ancak son açıklamalar, MHP'nin şimdilik azınlık hükümetine de destek vermeyeceğini gösteriyor. Son seçenek ise seçim hükümeti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 45 günlük hükümeti kurma süresi dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp, geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir. Seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. CHP ve HDP, olası erken seçime, seçim hükümeti ile gidilmesini istiyor. Ancak MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor.



Meclis kararıyla seçime gidilmeli


Davutoğlu, “Erken seçim kararı Meclis'ten mi çıkacak? MHP lideri Bahçeli ile görüşecek misiniz" şeklindeki soruya, “13 Temmuz akşamı Bahçeli ile de tekrar görüşebileceğimizi ifade ettim. Tekrar taraflarla görüşme ihtiyacı hasıl olur. 23 Ağustos'a kadar TBMM üyeleri olarak cumhurbaşkanın hiçbir inisiyatif kullanmasına gerek kalmaksızın bunu başarmalıyız. Koalisyon mümkün değilse erken seçimin ama aramızda konuşarak, prensipleri doğru konularak, meşruiyet çizgisi içerisinde TBMM'nin kendi sorununu çözmesinin daha doğru bir yöntem olacağı kanaatindeyim. CHP ile bir seçim hükümet ihtimali kalmadı" yanıtını verdi.




---------------------------------------------------------------------------



için tıklayınız


ne kadar?





#erken seçim
#Başbakan Davutoğlu
#koalisyon
9 yıl önce