|

İslamofobi: Bir kötülük problemi

Aslına bakılırsa ortada İslamofobiyle İslam’dan ve Müslümanlardan korku yaratma üzerinden işleyen bir endüstri var. Müslümanlar bu endüstriyle bu korkuya acımasız bir şekilde maruz kalmaktadırlar. Müslümanların sert oldukları, terör yaptıkları iddia ediliyor, bunlardan şikayet edilmekte, ancak Batı aslında sert, katı ve kaba Müslümanlık üretmek için de elinden geleni yapmaktadır.

Yeni Şafak
04:00 - 13/02/2015 Cuma
Güncelleme: 20:40 - 12/02/2015 Perşembe
Diğer
Gündem
Gündem
PROF. DR. EJDER OKUMUŞ - ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

İSLAMOFOBİNİN TEMELLENDİRİLMESİ

Tarihsel olarak çok gerilere, Endülüs’ün İslamlaşması ve Haçlı Seferlerine kadar götürülüp temellendirilebilecek olan İslamofobi, postmodern zamanlarda İslam’a ve Müslümanlara karşı geliştirilen korku, nefret, ayrımcılık ve karşıtlığın adıdır. Batı toplumlarında gittikçe önce ABD’nin 11 Eylül’ü, sonra Fransa’nın 7 Ocak’ı (Charlie Hebdo saldırısı), İslamofobi’yi derinleştiren derin tsunamilerdir. Batı’nın icat ettiği, kimi İslamî organizasyon veya hareketlerin kimi tutum ve eylemleriyle belki beslediği, ama Batı’nın geliştirip organize ettiği İslamofobi, Müslüman olmayan Batılılar arasında önce İslam korkusunu yaydı, sonra bu korkuyu nefrete dönüştürdü ve ardından da bu nefreti düşmanlığa ve saldırganlığa varan boyutlara ulaştırdı. O kadar ki İslamofobia, medyasıyla, film sektörüyle, söylemleriyle, Huntington’ın medeniyetler çatışması tezinde ve Bernard Lewis’in Müslümanları terörle bitişik gösterme çabalarını içeren çalışmalarında olduğu gibi akademik çalışmalarıyla, Afganistan ve Irak’a askerî müdahalelerle, Batı ülkelerinde kimi camilere yapılan saldırılarla ve nihayet Ekim 2014’te Almanya’da kurulan Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes: Patriotic Europeans Against the Islamization of the West: Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) hareketiyle İslam karşıtlığı biçiminde kurumsallaşma yoluna girdi. 

İSLAMOFOBİ: MÜSLÜMANLARI ÖTEKİLEŞTİRME

Batılılar, İslamofobi ile Müslümanları ötekileştirmeyi meşrulaştırmanın yolunu açmış olmaktadırlar. İslamofobi, Batı’nın İslam nefreti ve düşmanlığının bir tür savunma mekanizmasıdır.  Sosyolojik düzlemde Müslümanlar, tarihte ve günümüzde gayrimüslimlerle aynı ortamlarda barış içinde yaşarken, bu yaşama dair çok güzel örnekler ortaya koymuş olmasına rağmen, Batı’da çeşitli düşünce sahipleri, entelektüeller, akademisyenler, siyasal aktörler, küresel güçler, İslamofobi üreterek Müslümanları ve Müslümanlığı çoğulcu bir anlayışla toplumsal hayatı paylaşmaya layık görmediklerini göstermiş bulunmaktadırlar. Bir yandan post-modern çoğulcu kültürün yaygınlaşmasını, farklı inanç, farklı hayat tarzı ve farklı kültürlere mensup toplumsal aktörlerin birarada yaşamasının yollarını geliştirmeyi savunurken, öte yandan İslam’a karşı bir korku, nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve saldırganlık duygusu ve pratiği üretmesi, bugün Batı’nın en büyük tutarsızlıklarından, en derin çelişkilerinden biri olarak görülebilir.  

İSLAMOFOBİYİ ÜRETEN BATI’NIN KENDİSİDİR

Aslında İslam, farklı dinler, inançlar ve kültürlerin onlar arasında belli mesafeleri de belki koruyarak birarada varlık bulmasına her zaman imkan vermiştir. Müslümanlar arasında Müslüman olmayanların ve özelde Batılıların İslam’dan korkmasını besleyecek genel bir İslamî söylem ve pratiğin olduğunu iddia etmek güçtür. Müslümanlardan gelen çok kısmî, çok lokal bazı olaylar olmuş olabilir; ancak bu tür olaylarla İslamofobiyi izah etmek ve temellendirmek mümkün değildir. Ona kalırsa Batı’da özellikle Yahudilerin ve Hıristiyanların Müslümanlara karşı ayrımcı tutum ve davranışlarının çok da yeni olmadığı ve basitçe geçiştirilecek bir şey de olmadığı bilinmektedir. Hatta Batı’daki din savaşlarına bakılırsa, Hıristiyanların kendi içlerinde farklı mezhep ve inanç mensuplarının birbirlerine karşı bir korku kültürü üretmelerinden bahsedilebilir. Anlaşılmaktadır ki, İslamofobi’nin Müslümanların tutum ve davranışlarıyla genel bir meşrulaştırılması mümkün değildir, bilimsel de olmaz. Çünkü konu, böyle bir temelden yoksundur. 

O halde Müslümanların korkutucu söylem, tutum ve eylemlerinin İslamofobi’yi ürettiğini söylemek doğru değildir, olsa olsa gerçeği çarpıtmaktır. Uzun yıllardır, İsrail’de Müslümanlara yapılan planlı ve programlı korkutucu, ürkünç zulümler neden Batı’nın İslamofobi kültürünü yaygınlaştıran ortamlarında ciddi bir biçimde konuşulmaz ve düşünülmez? Neden bugün Filistin’de, Gazze’de Müslümanlara karşı aynı şekilde devam eden takipler, gözaltılar, tutuklamalar, katletmeler, katliamlarla Ortadoğu’nun, Afrika’nın birçok bölgesinde büyük ve güçlü ordular ve askeri güçlerle yapılan yıkımlar, katliamlar, İslamofobi kapsamında hiç konuşulmaz, tartışılmaz?

İSLAMOFOBİ: İSLAM’A KARŞI KORKU ENDÜSTRİSİ 

Aslına bakılırsa ortada İslamofobiyle İslam’dan ve Müslümanlardan korku yaratma üzerinden işleyen bir endüstri var. Müslümanlar bu endüstriyle bu korkuya acımasız bir şekilde maruz kalmaktadırlar. Müslümanların sert oldukları, terör yaptıkları iddia ediliyor, bunlardan şikayet edilmekte, ancak Batı aslında bir sert, katı ve kaba Müslümanlık üretmek için de elinden geleni yapmaktadır. Camilere saldırılar, Müslümanlara sert muameleler, kimi zaman saldırganca tutumlar, Pegida’nın yıkıcı söylem ve yaklaşımı, bazı kitaplarda, dergilerde, medyada, televizyon ve sinema filmlerinde ortaya konulan İslam imajı, başka nasıl izah edilebilir?  

BİR KÖTÜLÜK PROBLEMİ OLARAK İSLAMOFOBİYLE BAŞ ETME SORUMLULUĞU 

Gerçekte İslamofobi hem Müslümanlar, hem de Batılılar için bir kötülük problemi, toplumsal bir afettir. Batılılar bunu üretmek için ellerinden geleni yaptılar ve yapmaya da devam etmektedirler. Fakat bu artık onların hesap ettiklerini çoktan aştı, hayatlarının kabusu oldu. Müslümanlara yaşatılanlara bakıldığında, Müslümanlar için de büyük bir fitne, imtihan ve şer kaynağı.  

Müslümanların, bu kötülük problemini Batılıların nasıl aşacaklarından çok kendilerinin nasıl aşacakları üzerine düşünmeleri, strateji geliştirmeleri şarttır. Hz. Muhammed’e ve Müslümanların kutsallarına ve değerlerine hakareti hiçbir güç, anlayış ve siyaset savunamaz. Müslümanlar elbette teröre bulaşmadan, hukuksuzluklara başvurmadan değerlerine sahip çıkmak zorundalar; ancak İslamofobi illeti ve kötülüğüyle de mücadele etmelidirler. Denilebilir ki, Müslümanların bugün en acil işlerinden biri, küresel ölçekte İslamofobi afetiyle nasıl baş edecekleri konusunda kafa yormalarıdır.
#Endülüs
#Haçlı Seferleri
#Charlie Hebdo
9 yıl önce