|

ÖSYM öğrenci girişi ile ALES sonuçları 2016’yı öğrenme - ALES sonuç

ÖSYM giriş yaparak 2016 ALES sonuçlarınızı sorgulayabilirsiniz. Bugün açıklanacak olan ALES sonuçları adayların T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle birlikte öğrenilecek. Üniversitelerde görev almak, akademik bir lisans yapmak ve başarılı bir geleceğe sahip olmak isteyen adaylar 8 Mayıs Pazar günü sınavda ter dökmüşlerdi. Bugün ise bekledikleri haber geliyor. ÖSYM sonuç sayfası üzerinden ALES sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle giriş yaparak öğrenebilecekler. İşte 2016 ÖSYM ALES sonuçları…

Yeni Şafak
18:02 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:05 - 25/05/2016 Çarşamba
Diğer

ÖSYM öğrenci girişi ile ALES sonuçlarınızı birkaç adımda rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Adaylar büyük bir heyecanla bugün sonuçları bekliyorlardı. ÖSYM ise sonuç sayfası üzerinden ALES sonuçlarını açıklayacak. Sizlere sunacağımız bağlantılar üzerinden sizler de ALES sınav sonuçlarını sorgulayabilir ve ÖSYM girişi yapabilirsiniz.



ALES SONUÇLARI AÇIKLANDI




ALES SINAVININ GEÇERLİ SAYILMASI

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın;


-sınava, atandığı salonda girmesi,


-sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,


-kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,


-cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması,


-cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp


kodlaması,


-soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve


eksiksiz olması,


-sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine


teslim etmesi,


-salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur.



Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.


Belgeleri eksik veya geçersiz olduğu hâlde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan veya sınav kurallarına uymadıkları hâlde sınav düzenini bozmamak için salondan çıkarılmayarak sınava devam ettirilen adayların sınavları, sınav tutanakları ve kamera kayıtları incelenerek geçersiz sayılır.


Sınav tutanaklarında herhangi bir kayıt veya tespit olmaması, kamera kayıtlarının incelenmesi neticesi tespit edilen kural dışı davranışlar sebebiyle adayın sınavının geçersiz sayılmasına engel teşkil etmez.


Sınav görevlisinin kusur veya ihmali söz konusu olduğunda kamera kayıtları esas alınır. Kusur veya ihmali bulunan sınav görevlileri hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda ayrıca işlem yapılır.


Sınav günü sınavın yapıldığı bina ve salonlarda görev yapan Sınav Görevlilerinin adaylara, aday yakınlarına ya da başka üçüncü şahıslara herhangi bir tutanak veya rapor verme sorumluluğu yoktur.



ALES NEDİR?


78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Bu sınavda, alanındaki puan türünde yüz üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.



Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES' e girmek zorundadırlar. Adayların ALES' ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyurulacaktır. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES' e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.



Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.


#ALES
#ALES nedir
#ALES sonuçları
#ÖSYM
8 yıl önce