|

Pirzola yiyerek zayıflamak mümkün

Prof. Dr. Canan Karatay ve Nihal Doğan'ın hazırladığı Karatay Mutfağı kitabı glisemik indeksi düşük yemek tariflerini bir araya getiriyor. Geleneksel Türk Mutfağı'nın sağlıklı olduğunu söyleyen Karatay, tariflerdeki terbiye, marine gibi kısımları çıkarıp, pişirme şeklini değiştirerek sağlıklı ve zayıflatan yemekler sunuyor.

Emeti Saruhan
00:00 - 24/06/2012 Pazar
Güncelleme: 20:36 - 23/06/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Pirzola yiyerek zayıflamak mümkün
Pirzola yiyerek zayıflamak mümkün

Karatay Diyeti'nden arkadaşımın elindeki kitabı görünce haberdar oldum. Merakla elime aldığım kitabı bir süre bırakamadım. Tam bana göre bir diyetti çünkü kısıtlanmış hissettirmiyordu, aç bırakmıyordu, geleneksel yiyecekleri tavsiye ediyordu. Şimdi elimden bırakamadığım başka bir kitap var. Karatay Mutfağı. 'Türkiye'yi zayıflatan profesör' olarak ünlenen Prof. Canan Efendigil Karatay'ın Nihal Doğan'la birlikte hazırladıkları bu kitap glisemik indeksi düşük yemek tariflerinden oluşuyor ama endişelenmeyin. Bu kitaptaki tarifler tatsız tuzsuz diyet yemekleri değil. Aksine kebabından böreğine salatasına kadar geleneksel Türk mutfağı tarifleri. Sadece pişirme yöntemlerine dikkat ediyorsunuz, bir de işlenmiş gıdalardan uzak durmaya. Karatay Mutfağı, sağlığını (ve kilosunu) önemseyen ama ağız tadından da taviz vermek istemeyen, mutfağında sağlığı ve lezzeti aynı anda arayanlar için ideal bir kitap.

ANNEANNE YEMEĞİ SAĞLIKLI

Kitabın en büyük özelliklerinden biri tariflerin doğal ve kolay ulaşılabilir malzemelerle yapılması. Kullanılan malzemeleri semt pazarından, bakkalınızdan bulabilirsiniz. Ayrıca yemekler bizim damak tadımıza uygun. Annenizin anneannenizin yaptığı yemekler ancak yapım şekilleri Karatay Diyeti prensiplerine göre düzenlenmiş. En güzel kısmı da yoğurt, ekşimik, tereyağı, sucuk, tarhana gibi evde yapılabilecek doğal ürünlerin tarifleri… Bu doğal beslenme şekline geçebilsek hem farkında olmadan kilolarımızdan kurtulup hem de sağlıklı yaşam biçimine kavuşmuş olacağız. Prof. Dr. Canan Karatay'ın bundan önceki kitaplarında bazı tarifler vardı. Ancak kendisine "Farklı neler yiyebiliriz, hem lezzet hem sağlık bir arada olmaz mı?" gibi sorular gelince Karatay Diyeti prensipleriyle hazırlanmış yemek tariflerinin olduğu bir 'yemek kitabı' hazırlamaya karar vermiş. İlk iki Karatay kitabının editörü olan Nihal Doğan önce Karatay Mutfağı'na uygun tarifleri belirlemiş ve uygulamış. Prof. Canan Karatay ise diyet prensiplerine uygunluğunu ve glisemik indeks değerlerini denetlemiş. Sağlık ve doğal beslenme alanında Hayykitap'ta kitap projeleri geliştiren ve editörlük yapan Nihal Doğan, doğal ve sağlıklı yiyecek konusunda eğitim almış. Doğal fermantasyon yöntemi ile beş yılda otuz farklı sirke çeşidi geliştiren Doğan, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ndeki 'Doğal Sirke' atölye çalışmalarında meraklılarına sirke yapımını öğretiyor.


Kahvaltının yıldızı

Prof. Canan Karatay ile özdeşleşen, geleneksel mutfağımızın yıldızlarından pastırmalı yumurta hem uzun süre tok tutuyor hem de kahvaltıları şenlendiriyor. Glisemik indeksi de düşük olan pastırmalı yumurta, ekmek gibi karbonhidratlarla birlikte yenmediği sürece zayıflatıyor.


Yaz İçin Örnek Mönü

Kahvaltı (08.00-09.00): Karatay Kahvaltı Tabağı

Öğle yemeği (13.00-14.00): Topçata Çorbası Zeytinyağlı Bakla Yoğurt

Akşam yemeği (18.00-19.00) : Fırında Kuzu Pirzola Yoğurtlu Semizotu Salatası


FIRINDA KUZU PİRZOLA

Yaz ve sonbaharda yapılabilir.

Malzeme:

1 kg kuzu pirzola

4 adet olgun domates

3 adet yeşil biber (acı veya tatlı)

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı kekik

Hazırlama

1. Kasapta hazırlattığınız kuzu pirzolaları bir tepsiye dizin, üzerine zeytinyağı gezdirin ve 200 derecede ısıtılmış fırında, 10-15 dakika kadar, pişirin.

2. Domatesleri ve biberleri yıkayıp, halka şeklinde dilimleyin. Pirzolalar hafif suyunu çekmeye başlayınca, tepsiyi fırından alın ve üzerlerini, dilimlenmiş domates ve biberle kaplayın. Daha sonra tepsiyi tekrar fırına koyun, 20-30 dakika daha pişirin (etler ve sebzeler yumuşayıp, suyunu çekene kadar).

3. Tepsiyi fırından çıkarmaya yakın, pirzolaların üzerine kekik serpin. Daha sonra mevsim salatası ile servis yapın.


12 yıl önce