|

'Davos Resti'ne halktan tam destek

Metropoll'ün kamuoyu araştırmasına göre Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki paneli terkederek yaptığı protesto halktan büyük destek gördü. Araştırmaya katılanların yüzde 78.3'ü Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki toplantıyı terk etmesini olumlu değerlendirdiğini söyledi.

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 31/01/2009 Cumartesi
Güncelleme: 03:17 - 31/01/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
'Davos Resti'ne halktan tam destek
'Davos Resti'ne halktan tam destek

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin, yaptığı araştırmadan Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki protestosuna 'tam destek' çıktı. Dün 13.00-17.00 saatleri arasında telefonla görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırmaya, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 30 ilin merkez ilçe ve köylerinden toplam 1002 kişi katıldı. İşte araştırmanın önemli sonuçları:

POLİTİKAYA DESTEK
  • “İsrail'in Gazze saldırıları sırasında Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e karşı konuşmalarını ve Türk Hükümeti'nin politikasını nasıl buldunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 81.7'si “Doğru buldum” cevabını verdi. “Yanlış buldum” diyenlerin oranı yüzde 10.2, “fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 8.1'de kaldı.
    TÜRKİYE'NİN LEHİNE
  • “Başbakan Erdoğan'ın Davos toplantısını protesto ederek terk etmesi sizce Türkiye'nin lehine mi oldu aleyhine mi oldu?” sorusuna verilen cevaplarda ise ilk sırayı yüzde 55.7 ile “Lehine oldu” seçeneği aldı. “Aleyhine olmuştur” diyenlerin oranı yüzde 21 olurken, yüzde 17.8'lik grup da 'fikrim yok' cevabını verdi.
    ANTİSEMİTİZM YOK
  • “Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le tartışarak toplantıyı terk etmesi Türk-İsrail ilişkilerini nasıl etkiler?” sorusuna “Olumsuz etkiler” yanıtını verenlerin oranı yüzde 41.6 olurken, katılımcıların yüzde 37.6'sı “olumlu etkiler”, yüzde 10'u “ne olumlu ne olumsuz etkiler” dedi.
    ÜSLUBU YERİNDE: % 73
  • “Genel olarak düşündüğünüzde, Başbakan Erdoğan'ın Başbakanlık görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplarda ise “Evet ,onaylıyorum” diyenlerin oranı yüzde 74, “hayır” diyenlerin oranı yüzde 22.2 oldu.

    AK Parti 10 puan sıçradı

    Erdoğan'ın 'Davos resti' AK Parti'nin oylarını da arttırdı. "Milletvekili Seçimi Yapılsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz?" sorusuna verilen cevaplarda AK Parti: Yüzde 49.3, CHP: Yüzde 11.5, MHP: Yüzde 5.3 olarak sıralandı. Metropoll'ün bir önceki anketinde AK Parti'nin oy oranı yüzde 38.9, CHP'nin oy oranı yüzde 15.9 olarak görünüyordu.


    Obama'nın 'we can'i Erdoğan'ın 'one minute'ı

    Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki tarihi çıkışı sanal alemde de yankı buldu. Erdoğan'a destek için web siteleri kurulurken, Davos'ta modaretörden söz ederken söylediği 'one minute' (bir dakika) sözü internette AK Parti'nin yeni sloganı olarak dolaşmaya başladı. Vatandaşlar TV kanallarında tekrar tekrar gösterilen 'rest' görüntülerindeki 'one minute' sözünü "Barack Obama'nın seçim sloganı 'we can' (başarabiliriz) sloganı ile karşılaştırarak kullanmaya başladı.


  • 15 yıl önce