|

Rasmussen Türkiye'yi ikna edemedi

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşen NATO Genel Sekreteri Rasmussen Ankara'ya Kıbrıs Rum Kesimi'nin tavrı nedeniyle koyduğu vetoyu kaldırma talebini kabul ettiremedi.

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 8/10/2010 Cuma
Güncelleme: 01:32 - 8/10/2010 Cuma
Yeni Şafak
Rasmussen Türkiye'yi ikna edemedi
Rasmussen Türkiye'yi ikna edemedi

Lizbon'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıkları çerçevesinde Ankara'yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen, AB ile ortak zirve konusunda Türkiye'nin vetosunu kaldırma talebini kabul ettiremedi.

Rasmussen'in Ankara'daki ilk durağı Dışişleri Konutu oldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rasmussen ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Davutoğlu, Büyükelçi Hüseyin Diriöz'ün NATO Genel Sekreter Yardımcılığı'na getirilmesinden dolayı teşekkür etti. Davutoğlu, Türkiye'nin Kabil Bölge Komutanlığı'nı bir yıl daha üstleneceğini söyledi. Rasmussen de Türkiye'nin Afganistan'daki faaliyetlerini övdü.

Alınan bilgiye göre görüşmede Rasmussen, Lizbon'daki NATO zirvesi sırasında NATO-AB ortak zirvesinin yapılması konusunda Türkiye'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tavrı nedeniyle koyduğu vetoyu kaldırmasını istedi. Davutoğlu ise Rumların vetosu nedeniyle Avrupa Savunma Ajansı'na katılımı ve AB Güvenlik Anlaşması'nı imzalamasının engellendiğini hatırlatarak, AB içinde bu sorunun çözümü sağlanmadan Türkiye'nin vetosunu kaldırmayacağı mesajını ilettiği bildirildi.

NATO Genel Sekretiri, daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Bu görüşme de yaklaşık yarım saat sürdü.

14 yıl önce