|

Çocuklar için bayram cepte şeker demektir

Bayram çocuklar için şeker toplamak demekti. Anneler, çocuklarına bol cepli elbiseler diker çocuklar da bayram boyu bu cepleri şekerle doldururdu. Günümüzde ise şekerin yerini artık çikolata aldı.

Aa
00:00 - 24/09/2008 Çarşamba
Güncelleme: 22:25 - 23/09/2008 Salı
Yeni Şafak
Çocuklar için bayram cepte şeker demektir
Çocuklar için bayram cepte şeker demektir

Bayramların geleneksel ikramı olan, ismi, Ramazan Bayramı ile özdeşleşen şeker; akide, üzeri mani yazılı kağıtlılardan başlayarak geçirdiği üretim yolculuğunda, tahtını çikolataya kaptırdı.Türkiye'de şekerin bayram ikramı olma özelliği uzun yıllar öncesine dayansa da 1950'li yıllarda tüketimi artıyor.Öyle ki, bu yıllarda anneler, çocuklarının bayramlık pantolonlarını, daha fazla şeker toplayabilmeleri için bol cepli dikerken, cepler, bayram sabahını iple çeken çocukların kapı kapı dolaşarak özenle dizayn edilen şekerliklerden aldıkları akidelerle dolardı.Bayram sabahı büyüklerin elleri öpüldükten sonra "kim daha fazla şeker toplayacak" yarışına giren çocuklar, ceplerini kirleten ambalajsız akide şekerleri, yerini önce şeffaf görünümlü ambalajsız, ardından dış yüzeyi jelatinle kaplı "cıncık" olarak adlandırılan şekerlere bırakınca adeta devrim yaşadılar. İçi sıvı dolu şekerler ile yavaş yavaş çikolatalara geçildi.

ÇİKOLATA ŞEKERİ GEÇTİ

Cadbury Kent Gıda Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ömer Taşçı, "Geçmişte çikolatanın daha pahalı, kişi başı gelirin düşük olması nedeniyle, en fazla satılan ürünler, geleneksel şekerlemelerdi. Son yıllarda artık çikolata sektörünün gelişmesi ve gelir düzeylerinin yükselmesiyle çikolata satışları şeker satışlarını geçti" dedi.



Lokumları çikolataya batırdık

Dedezade Lokumları sahibi Mustafa Dede ise, 1980'li yıllara kadar bayramlarda şekerlerin yanı sıra sade, güllü, fındık ve fıstıklı lokumların da bayramda ikram edilen ürünler arasında yer aldığını hatırlatarak, başta çocuklar olmak üzere tüketicilerde yaşanan tercih değişiminin lokum sektörünü de etkilediğini belirtti. Dede,"Eskiden lokumlar özel misafirlere ikram ediliyordu. Fakat son yıllarda çikolatanın öne çıkmasıylae biz de lokumları çikolata kaplayıp satmaya başladık"dedi.


16 yıl önce