|

AGİT'ten provokatif rapor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), hazırladığı raporla, yüzde 51.4'le seçilen 'Evet' oylarına gölge düşürmeye çalıştı. AB ve ABD, Türkiye'deki referandum sonuçlarını değerlendirmek için bu raporun hazırlanmasını bekliyordu.

Yeni Şafak
15:31 - 17/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:42 - 17/04/2017 Pazartesi
Reuters
Türkiye'de milyonlarca seçmen, dün sandık başına giderek 'Evet' ve 'Hayır' tercihlerini yaptı.
Türkiye'de milyonlarca seçmen, dün sandık başına giderek 'Evet' ve 'Hayır' tercihlerini yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşikilatı (AGİT) referandum ile tespitlerini açıkladı. Yüzde 51.4'le 'Evet' çıkan seçimlere gölge düşürmeye çalışan AGİT, seçimlerin güvenli bir ortamda geçmediğini savundu.

Anayasa değişikliği referandumundan çıkan sonucu hazmedemeyen AGİT, "Anayasa referandumu eşit olmayan bir ortamda gerçekleşti" iddiasını savundu.

AGİT'in provokatif raporunda "Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı. Ziyaret ettiğimiz sınırlı sayıdaki sandık referandum gününde düzenli ve verimliydi. Referandum genel olarak standartları tutturamadı, hukuki altyapı gerçekten demokratik bir süreç için yetersizdi. Anayasa referandumunda idari kaynaklar "evet" kampanyası lehine uygunsuz olarak kullanıldı. Medyada tarafların eşit şekilde yer almasına izin verilmedi; YSK'nın tarafsız içeriği engelleme yetisi ortadan kaldırıldı" denildi.

Seçimden önce başladılar
Referanduma günler kala Avrupa ülkelerinde başta olmak üzere çok sayıda bölgede AGİT'in ortaya koyduğu tavır dikkati çekmişti. AGİT, referandum sürecini manipüle etmeye kalkışmıştı.

  • Erdoğan'ın tepkisi
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) halk oylaması kampanyası sırasında hazırladığı raporunda taraflı davrandığını söyleyerek, AGİT’e sert tepki göstermişti. Erdoğan, “Şimdi bunlar kalkmışlar; “Türkiye’de “evet” çıkarsa burada birçok sıkıntıların olduğu anlamına gelir” diyor. Sen kimsin ya. Önce haddini bil. Senin böyle bir görevin yok” ifadelerini kullanmıştı.

#AGİT
#Türkiye
#Anayasa
#Referandum
7 yıl önce