|

Dünyanın yarısı çevrimdışı! En çok da Afrika!

Biz her gün burada, 'şu ürün çıktı, şunun eli kulağında, bu şu kadar, şu bu kadar' diye paylaşaduralım dünyamızın yarısından fazlasının bırakın akıllı telefonu, internet bağlantısı bile yok henüz.

Yeni Şafak ve
16:46 - 22/09/2015 Salı
Güncelleme: 13:46 - 22/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Birleşmiş Milletler Genişbant Komisyonu bugün 2015 yılı raporunu yayımladı. Yüz sayfadan oluşan ve temelde internet dünyasının, bağlantı hızlarının vb. küresel çaptaki gelişimine değinen raporun tahmin edeceğimiz gibi çok büyük bir çoğunluğu bizi ilgilendirmiyor olsa da kesinlikle dikkat etmeye değer bilgiler de saklı içerisinde.



Biz de dedik ki, madde madde kısa bir özet geçmekte var:


1)

Avrupa'da internet bağlantısının toplam nüfusa oranı %82 iken Amerika'da (ABD değil, tüm Amerika kıtası) ve BDT'de bu oran %60'a geriliyor. Arap ülkeleri ve Asya/Pasifik Bölgesine geldiğimizde %40'a düşerken, Afrika'da ise sadece %10.



2)

Aynı orantıyı gelişmişlik düzeyini baz alarak yaptığımızda ise gelişmiş ülkelerde %82'lik bir internet erişimiyle karşılaşırken, gelişmekte olanlarda %34, gelişmemişlerde ise %7'yi görüyoruz.



3)

Gerçi raporda açık olarak belirtilmemiş ama buradan da hareketle ABD ve Kanada'yı içine alan K. Amerika'nın muhtemel oranının %80'lerde olduğunu düşünebiliriz. Tüm Amerika kıtası %60 ise demek ki G. Amerika'da oran %40'larda geziniyor. Keza benzer bir tahmini Afrika'da da yapabiliriz. Muhtemelen K.Afrika'daki Mısır, Libya vb. gibi birkaç ülke ve G. Afrika'da da Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm kıta neredeyse tamamı ile çevrimdışı olsa gerek.







4)

2015 yılı sonunda küresel çapta 121'i aşkın ülke (acaba neden 120 değil de 121'den fazla?) mobil olarak doygunluğa ulaşacak imiş. Yani dünyada yer alan ülkelerin ortalama yarısı diyebiliriz. Ne de olsa BM'nin resmen tanıdığı 192 ülke olsa da, toplam ülke sayısı 236 adet. Mobil doygunluktan kasıt, halihazırda 4G'yi kullanmaya başlayan ya da geçiş aşamasında olan ülkeler. Keza bir diğer kıstas da mobil ödeme sistemlerine geçilip geçilmediği.



5)

Bu yıl sonu itibarı ile mobil abonelikler 7 milyarı geride bırakacakmış. Tabii rakamın neredeyse her insana bir aboneliğe denk gelişine kanmamak gerek. Ne de olsa kişi bazlı bir veri değil. (Örneğin gelişmiş ülkelerde her bir kişiye 4 abonelik düşüyorken, gelişmemiş ülkelerde pek çok kişiye tek bir abonelik dahi düşmüyor.)



Vs. vs.



BM Genişbant Komisyonu, 2011 yılında yayınladığı raporda 2015 itibarı ile internet erişiminin dünya nüfusuna oranının %60'a seviyesine yükselmesini öngörüyordu ama son rakamlar (%46.4) dahilinde bunun imkansızlığı görülmüş oldu. Haliyle %60 tahmini de 2021'e ötelendi. Muhtemelen 20121'e gelince de 2031'e ötelenir!



Velhasıl bu raporun da ortaya koyduğu üzere, gerçek güneş Afrika'yı kavururken, teknoloji güneşi bir türlü doğ(durul)muyor...



Raporun tamamına

erişebilirsiniz.





#internet
#birleşmiş milletler
#afrika
9 yıl önce