|

En büyük dinozor: Titanozor

10 Afrika fili ağırlığında ve 10 katlı bir apartman yüksekliğinde!

Yeni Şafak ve
11:26 - 17/01/2016 Pazar
Güncelleme: 22:55 - 17/01/2016 Pazar
Yeni Şafak

Dün

paylaşmıştık hatırlarsak şimdiki haberimiz ise dünyanın en büyük dinozoruna ait.



New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenmeye başlanan titanozorun hayatta iken ağırlığı 70 ton imiş. Günümüzde karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin ağırlığının 7 tonu bulabildiğini düşünürsek gözümüzde daha iyi canlandırabiliriz. Dahası kendisi 37 metre uzunluğunda ki bu da günümüzde apartmanların standart kat uzunluğunun 3.5 metre olduğunu göz önüne alırsak 10 katlı bir binaya karşılık geliyor. Zaten hayvan bu devasa boyutlarından ötürü galeriye dahi tam sığamıyor. :) İşin bir diğer önemli ayrıntısı ise dinozorun iskeletinden elde edilen verilerden hareketle tam olgunluğa erişemeden öldüğünün düşünülmesi. Yani muhtemelen daha da yolu varmış!






Bu arada kendisi titanozor (titanosaur) olarak isimlendiriliyor ama bu belli olduğu üzere gerçek ismi değil bir tanımlama sadece. Titan (devasa) ile dinozor kelimelerini üleştirip titanozor demişler. Çünkü kendisinin hangi dinozor türüne ait olduğu henüz belirlenmiş değil. 100 milyon yıl kadar önce yaşadığı düşünülen hayvanın cinsiyeti de belirsiz keza. Küçük kafasından ve de gövdesinden hareketle kesin olduğu düşünülen tek şey otobur olduğu. Malum etobur dinozorlar etle beslendikleri için yerdeki hayvanlara saldırdıklarından gövdeleri de yere daha yakındı. Bu tür otoburlar ise ağaçlardan beslendiklerinde özellikle boyun bölgeleri daha uzundu. Bunun güzel bir örneği en bilindik otobur dinozorlardan birisi olan Brachiosaurus. Keza günümüzde de benzer biçimde zürafaları gösterebiliriz.







Titanozorun kemiklerinin bulunduğu yer ise Arjantin'in Patagonya bölgesi. 2014 yılında yapılan kazılar esnasında bulunan hayvanı neyin öldürdüğü bilinmiyor ama tahminler geçici bir gölün (yağmur sularıyla göl formunu alan fakat kurak mevsimlerde kuruyan göller) yakınında öldüğü yönünde.







Bu hayvana ait 84 fosil kemiğinin analiz edilmesi ertesinde 3B yazıcıdan çıkarılma cam elyafla imal edilen bu dinozor 'maketinde' gerçek fosil kullanılmamış. Bunun sebebi ağırlık sınırlarının aşılması olarak açıklanıyor. Haliyle monte edilemeyeceğinden de bu yola başvurulmuş. 'Maket' deme sebebimiz de bu zira. Bununla birlikte tüm araştırma toplamda 6 farklı titanozor iskeletinden edinilme 223 fosil kemiğine dayanıyor.



Son olarak da titanozorun gelişiyle birlikte müzenin en büyük hayvan modeli olduğunu da not olarak düşelim. Tacı devraldığı hayvan ise 28 metre uzunluğundaki bir mavi balina. Gerçi 33 metreyi bulabilen boyları ve 150 tonu aşkın ağırlıklarıyla mavi balinalar halen tarihin en büyük hayvanı unvanını korumayı sürdürüyorlar.



Diğer görsellere

erişebilirsiniz.






#dinozor
#bilim
#titanozor
#Brachiosaurus
8 yıl önce