|

Dünyanın en büyük kanyonu keşfedildi!

Buzlar Kıtası Antartika'nın altında, kadim zamanlardan kalma, devasa bir kanyon gömülü!

Yeni Şafak ve
13:18 - 16/01/2016 samedi
Güncelleme: 13:22 - 16/01/2016 samedi
Yeni Şafak

Güne bir

bir diğeriyle devam ediyoruz. Yalnız bu defaki uzaydan değil, doğrudan dünyamıza ait bir gelişme.



Durham Üniversitesi'nin başını çektiği uluslararası bir araştırma ekibi yerküremizin en büyük kanyonunu keşfetmiş olabileceklerini açıkladı. Uydu verileri ve yeraltı penerasyon radarları kullanılarak keşfedilen kanyon Doğu Antartika'daki buz kütleleri altına gömülü durumda. Öncül tahminlere göre uzunluğu 100 km'yi derinliği ise yer yer 1 km'yi bulan dev kanyonun oluşumu hakkında iki alternatif görüş üzerinde duruluyor.



Bunlardan ilki derindeki kaya yatağının buzun altından akan suyun etkisiyle yıllar içerisinde oyulmuş olabileceği iken diğeri ve asıl üzerinde durulan ise kanyonun geçmişinin henüz Antartika tektonik faaliyetlerin öncesinde Güney Kutbuna kaymadan öncesine dayanıyor olabileceği yönünde ki bu senaryoda on binlerce yıl öncesinde oluşmuş olabileceğine

.







Araştırma ekibinin ortaya koyduğu oldukça dikkat çekici bir diğer tahmin ise kanyonun bölgedeki diğer irili ufaklı kanyonlara bağlantılı oluşu ki bu da kanyonun 1250km² çapında devasa bir buzaltı gölünü besliyor olabileceğini gösteriyor. Büyüklüğü gözümüzde canlandırabilmek için bu alanın tüm Birleşik Krallık bölgesinden daha büyük olduğunu belirtmemiz sanırız kafi gelecektir.



Dediğimiz gibi henüz sadece ihtimaller üzerinden konuşuluyor çünkü Antartika'nın tabanı hakkında elimizdeki bilgiler Mars yüzeyi hakkında sahip olduklarımızdan daha az. Ekip lideri Dr Stewart Jamieson konuya ilişkin

, bu yılın sonuna doğru elle tutulur bilgilere erişmeyi umduklarını belirtiyor. Haliyle biz de ayracımızı yerleştirip yeni bilgiler geldiğinde dönmek üzere şimdilik konuyu kapatalım.








#antartika
#Stewart Jamieson
#Güney Kutbu
#kanyon
il y a 8 ans