|

Çin, Ay'ın karanlık yüzüne inecek!

Çin, uydumuz hakkında tüm bilinmeyenleri aydınlatmaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
10:36 - 16/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanan Çin, ayın dünyadan bakıldığında görülemeyen diğer tarafı olan karanlık yüzüne bir keşif aracı indirmeyi planlıyor.



Konuyla ilgilenenlerin bileceği üzere, dünya tarihinde SSCB ve ABD'nin haricinde aya insansız iniş gerçekleştiren tek ülke Çin. Süper Güç'ün ilk Ay aracı olan Yütu (Yeşim Tavşan) Çang-3 uzay mekiğinin içerisinde 14 Aralık 2013 tarihinde uydumuzun yüzeyine inmeyi başarmıştı.



İşte şimdi de SASTIND (Çin Ulusal Savunma, Bilim Teknoloji ve Endüstri Bakanlığı) tarafından yapılan

göre, ayın bilinmeyen yüzünü aydınlatması planlanan uzay aracı ise halefi Çang-4 olacak imiş. Planlanan tarih ise 2018.



Bununla birlikte Çang-4'ün Çang-3'ten daha fazla yüke dayanıklılık gösterek biçimde tasarlanacağının altını çizelim. Bu iyileştirmenin sebebi Çang-3'ün görece düşük yük kapasitesinden ötürü aya inişinden kısa süre sonra, işlevselliğinde bir bozulma olmamasına karşın, hareket edemez hale gelmesi idi.



Çang-4 aya inişinin ertesinde tahmin edeceğimiz gibi, ayın yüzeyi, jeolojik koşullar vb. gibi konularda veriler toplayacak.







Çin'in bunun ertesindeki hedefi ise Çang-5 ile birlikte 3 aşamalı ay seyahati gerçekleştirebilmek. Halihazırda geliştirme çalışmaları yürüttüklerini belirten yetkililer nihai aşamada mekiği aya göndermeyi, indirmeyi ve ardından da tekrardan da dünyadaki üsse döndürmeyi amaçladıklarını belirtiyorlar ki eğer gerçekleştirirlerse bu da dünya tarihinde bir ilk olacak.



  • 10 maddede ay yolculukları

  • 1)
    Aya gönderilen ilk insansız uzay aracı SSCB'nin Luna-1'i idi. Rotayı şaşıran mekik, ayın 6000 km ötesinden geçip gitti. (2 Ocak 1959)
  • 2)
    Aya ilk iniş SSCB'nin Luna-2'si idi. Ancak bu girişim de araç ayın yüzeyine sert iniş yapıp parçalandığı için başarısızlığa uğradı. (12 Eylül 1959)
  • 3)
    Aya ilk başarılı iniş SSCB'nin Luna-3'ü idi. Ay yörüngesine giren araç pek çok fotoğraf çekip dünyaya gönderdi. Yine bu sayede ayın görünmeyen yüzü hakkında ilk kez bilgi elde edilebildi. (4 Ekim 1959)
  • 4)
    Aya yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı olan Luna-4 yine SSCB tarafından fırlatıldı. (3 Şubat 1966)
  • 5)
    ABD'nin aya ilk inişi (insansız) Survoyer-3 ile gerçekleşti. (17 Nisan 1967)
  • 6)
    Dünya yörüngesinden ayrılan ilk insanlı uzay aracı olan Apollo-8 ABD tarafından 21 Şubat 1968'de fırlatıldı ve Frank Borman, James Lowell ve William Anders ayı yakından gören ilk insanlar oldular.
  • 7)
    Aya başarıyla iniş gerçekleştiren ilk insanlı uzay aracı Apollo-11 oldu. Neil Armstrong ve Edwin Aldrin aya ayak basan ilk insanlardı. (21 Temmuz 1969)
  • 8)
    Bu ilk seyahatin ertesinde, 1972 senesinin sonuna kadar toplam 5 insanlı seyahat daha gerçekleşti ve ilki de dahil yapılan 6 uçuşta 12 ABD'li astronot ay yüzeyine indiler.
  • 9)
    SSCB'nin aya gönderdikleri ilk ve tek insanlı uzay aracı olan Soyuz-11 felaketle sonuçlandı. 6 Haziran 1971'de gönderilen ve 30 Haziran tarihinde dünyaya dönen kapsülün içindeki üç astronot da ölmüştü.
  • 10)
    SSCB ve ABD'nin haricinde aya insansız iniş gerçekleştiren tek ülke Çin oldu. Çin'in ilk Ay aracı olan Yütu'yu (Yeşim Tavşan) taşıyan Çang-3 uzay mekiği 14 Aralık 2013 tarihnde Ay'ın yüzeyine inmeyi başardı.

#çin
#ay
#uzay
#SASTIND
8 yıl önce