|

En 'cimri' otomobil: 4,5 lt yakıt ile 400 km!

Yakıt derdi yok, şarj derdi yok, menzil derdi yok, hepsi bir yana vitesi bile yok. :)

Yeni Şafak ve
21:13 - 17/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:18 - 17/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Teknolojinin her alanında her gün çok sayıda gelişme oluyor. Bunlara otomobil teknolojisi de dahil… İngiltere'de öyle bir otomobil üretildi ki, hem boyutlarıyla küçük bir şehir arabası hem de tasarruflu yapısıyla tam bir yakıt cimrisi.



Rasa ismi verilen şehir otomobili, hidrojen ve 4 elektrikli (her tekerlekte 1 adet olmak kaydıyla) motora

Ayrıca benzinle çalışan otomobillere göre çok daha güvenli. Şöyle ki; sıkıştırılmış yakıt tankında bulunan hidrojen, olası bir kaza anında havaya karışıyor. Ayrıca hidrojen kolay yanabilen bir gaz olduğu için, yakıt tankı güvenlik önlemi kapsamında motordan uzak konumlandırılmış.



Biraz da otomobilin teknik verilerine göz atalım:



  • 1 galon yakıt ile 250 mil menzil (4,5 litre yakıt ile 400 km yol)
  • Maksimum menzil 480 km
  • Maksimum hız 100 km/s
  • 0-100 km/s performansı 10 sn.



  • Hidrojen otomobiller, aslında hibrit mantığıyla çalışıyor, sadece benzin yerine hidrojen kullanılıyor. Hidrojeni elektriğe dönüştüren yakıt hücreleri ile sayesinde yol alan bu otomobiller oldukça çevreci. Öyle ki; egzoz borusundan kirli hava yerine su damlacığı çıkıyor.

Son derece tasarruflu olan (belki de dünyanın en tasarruflusu) bu 2 kişilik otomobilin ağırlığı ise sadece 600 kg. Otomobilin bu kadar hafif olması hem boyutunun küçük olmasından hem de karbon fiber yapısından kaynaklanıyor. Otomobilin vitesi de neredeyse akülü arabalarla aynı. Sadece ileri, geri ve boş seçeneği var.





Rasa bugün itibariyle İngiltere'de yollardaki yerini alacak fakat İngiliz otomobil üreticisi aracı satmayı planlamıyor. Şirketin ilk hedefi araçları aylık 500 pound (2.118 TL) karşılığında kiralamak. Diğer taraftan ülkede sadece 14 adet hidrojen dolum istasyonu bulunması da Rasa yöneticilerini düşündürüyor.







Bu da Bonus'umuz olsun :)



#rasa
#hidrojen otomobil
#elektrikli otomobil
8 yıl önce