|

IFA 2015: Sony Xperia Z5 Premium '4K'

Ve huzurlarınızda dünyanın 4K ekran çözünürlüğüne sahip ilk (ve şimdilik tek) akıllısı.

Yeni Şafak ve
11:22 - 3/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:51 - 3/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Sony

ve

modellerinin ertesinde sıra ailenin tepe seviye temsilcisi Z5 Premium'a geldi. Bildiğimiz gibi model dünyanın 4K ekran çözünürlüğüne sahip ilk akıllısı unvanının sahibi ki bu başlı başına büyük bir yenilik.



------------


------------


Önce her zamanki gibi teknik özellikleri verelim:







Genel teknik özellikler açısından, Z5 Compact ile Z5 için söylediklerimiz bu model için de geçerli olduğundan bir kez daha tekrar etmeyelim ve doğrudan ana konuya gelelim:



4K çözünürlük:

Z5 Premium, 5.5-inç'lik ekranında 4K çözünürlük (3840x2160) desteği sunuyor ki bu 801 ppi demek! Yani ekranın her inç'inde (2.5cm) 801 adet piksel bulunuyor. Bunun pratikteki karşılığı inanılmaz net ve detaylı bir ekran anlamına geliyor. Ki zaten aşağıdaki videoda görebiliyoruz bunu:





Peki performans?


İlk test videosuna göre Sony Xperia Z5, 10 dakikalık 4K çekimden yüzünün akıyla ayrılmayı başarıyor. Her hangi bir uyarı vs. çıkmıyor, keza test yapan arkadaş da bir aşırı ısınma sorunu olmadığını söylüyor. Bunun temel sebebi, Snapdragon 810 v2.1 yongasetinin kullanılmış oluşu olsa gerek, hani ısınma sorununun ertesinde revize edilen versiyon var ya ondan bahsediyoruz. Keza Sony de muhakkak katmanlamada iyileştirmeler, ısının yüzeye daha etkin dağılımı vb. gibi termal iyileştirmeler gerçekleştirmiş olsa gerek.



Tabii tek bir testten yola çıkarak kesin bir karara da varmamak gerek. Kaldı ki stress testlerinde yongasetinin frekansı acaba kaç çıkıyor onu da bilmiyoruz. Yani dememiz o ki, biraz sabredip, farklı incelemeleri görmediğimiz müddetçe bu videoya da mim düşmekte fayda var.






Ama biz halen aynı şeyi söylüyoruz...


Model, 4K video çekimini 'olması gereken frekans değerlerini koruyarak', sorunsuz çekmiş olsa dahi Snapdragon 810 bu çözünürlüğü kaldıracak güce sahip değil.



Bunun haricinde ise cihaz canavar gibi. Kamerasına yönelik ilk yorumlar muazzam olduğu yönünde, tasarım ve malzeme kalitesi zaten Sony'nin her daim üst seviyededir. Su veya toz da geçirmiyor. Keza teknik özellikleri de kağıt üzerinde gayet iyi. (RAM de 4GB RAM olsaymış tam olacaktı.) Daha ne olsun?



Çıkış Tarihi ve Fiyatlandırma:


Kasım ayı içerisinde satışa sunulacak olan Z5 Premium'un açıklanan fiyatlandırması 700 pound/800 avro. Bir de Dual takısı altında çift SIM destekli versiyonu da gelecek ki onun fiyatı henüz belirsiz.








#sony
#akıllı telefon
#android
#xperia z5
#ifa 2015
#xperia z5 premium
9 yıl önce