|

Intel, dev silahını sahaya sürdü: Xeon işlemcili dizüstüler

Kelebek etkisi denilen kavramın en geçerli olduğu ve buna paralel kendini en çok hissettirdiği alanlardan birisi de teknoloji dünyası. Öyle ki bu dev zincirin çarklarındaki en ufak bir değişiklik dahi, mevcut düzeni son derece kısa süre içerisinde 'bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' haline getirmeye muktedir.

Yeni Şafak ve
12:12 - 9/08/2015 Pazar
Güncelleme: 09:12 - 9/08/2015 Pazar
Yeni Şafak

Kelebek etkisi

denilen kavramın en geçerli olduğu ve buna paralel kendini en çok hissettirdiği alanlardan birisi de teknoloji dünyası. Öyle ki bu dev zincirin çarklarındaki en ufak bir değişiklik dahi, mevcut düzeni son derece kısa süre içerisinde '

bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

' haline getirmeye muktedir.



Nasıl ki tabletfonların çıkışından en büyük zararı tabletler gördü ise ondan kısa süre öncesine baktığımızda da tabletlerin çıkışıyla birlikte en sağlam darbeyi dizüstü bilgisayarlarının yediğini görmüştük. Öyle ki, kısa süre içerisinde ilk olarak netbook'ları tarihe gömen tabletler, devamında giriş seviyesi ve orta seviye dizüstülere olan talebi de ciddi şekilde azaltmış ve o dilimi de kendi payına katmıştı.



Ama yukarıda da dediğimiz gibi tabletfonların gelişiyle birlikte bu defa tabletlerin altın dönemi kapandı ve üreticiler farklı çareler, alternatif güzergahlar aramanın peşine düştü. İşte günümüze geldiğimizde bu hamlelerin en önemli iki tanesinin, tabletleri son kullanıcı pazarından kurumsal pazara doğru çekmek

(

ve boyutlarını büyütmek suretiyle tabletfondan uzaklaşıp, dizüstülerden tırtıklamaya devam etme girişimi olduğunu

söyleyebiliriz.



Velhasıl bu iki hamlenin tutması demek yakın bir süre içerisinde üst seviye dizüstülerin varlıklarının da, aynı geçmişte giriş seviyesi dizüstülerin başına geldiği gibi, tehdit altına girmesi anlamına geliyor.







Evet; bu girizgahın ertesinde haberimize geçebiliriz:



İşte Apple ile Samsung'un tablet alanındaki bu hamlelerinin kendisinde yaratacağı zararın potansiyel etkisini hesaplayan Intel, ibreyi kendisine çevirebilmek için şimdiye kadar sadece iş istasyonları ve veri merkezleri gibi profesyonel segmentte kullandığı Xeon işlemcileri son kullanıcılara da açmaya karar verdi. Dizüstülere yerleştirilecek olan ilk Xeon işlemcisi ise yeni nesil Skylake mimarisi tarafından güçlendirilen E3-1500M v5 işlemcisi olacak.



Örneklendirmek gerekirse 3B modellemeden tutun, büyük ölçekli veri analizlerine kadar ciddi güç gerektiren tüm işlemleri artık dizüstülerde gerçekleştirebileceğiz. Dahası hata düzeltici bellek ve uzaktan yönetim gibi Xeon mimarisine özel önemli kurumsal işlevsellikler de son kullanıcılara açılmış olacak. Thunderbolt 3 bağlantı desteğini de atlamayalım tabii. Ki bu sayede de sadece günümüzün en tatminkar transfer hızlarına erişmekle kalmayıp dilersek örneğin dizüstümüze 2 tane 4K ekran bağlamak suretiyle adeta tek kişilik mini bir ofis kurabileceğiz.





Bu hamlenin olası iki tane sonucu var. Bunlardan birisi muhtemelen Microsoft'un yeni Surface Pro ailesinde Xeon'lara yönelmesi olacak. Böylece Intel-Microsoft işbirliği kurumsal tablet pazarında zaten halihazırdaki sağlam yerlerini daha da sağlamlaştıracak ki bu da tabletlerin bu alanı işgal etme girişimlerinin önüne sağlam bir set çekmiş olacak.



Diğer sonuç ise masaüstü sistemlerin zaten devamlı surette azalmakta olan pazar payının biraz daha düşecek oluşu. Gerçi netice itibarı ile Intel açısından bu hamlenin getirisi götürüsünden daha yüksek olacağı için bunu Intel'in kendi ayağına kurşun sıkışı olarak nitelendirmek de yanlış olur.



Son olarak da Xeon işlemcili ilk dizüstülerin son çeyrekle birlikte dizüstü pazarındaki yeni alması beklendiğini söyleyelim. Intel'in konuya ilişkin resmi açıklamasına

erişebilirsiniz.








#intel
#apple
#samsung
#microsoft
#tablet
#dizüstü
#xeon
9 yıl önce