|

İşte Google'ın kaza anı: 8'de 8 kusurlu!

Görüntülerle birlikte gerçekler de ortaya çıktı. Google'ın sürücüsüz otomobili tamamen kusurlu.

Yeni Şafak ve
14:15 - 10/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz hafta Google'ın sürücüsüz aracının ilk kez bir trafik kazasına neden olduğunu yazmıştık. Sürücüsüz aracın; kum torbalarıyla dolu bir sokağa girdiği, bu nedenle kafasının karışıp karşı şeride geçtiği ve bir otobüsle kafa kafaya çarpıştığı açıklanmıştı.





İşte o olayın görüntüleri ortaya çıktı ancak hiç de anlatıldığı gibi bir durum olmadığı anlaşıldı. Ortada ne kum torbaları var, ne de otobüs şoförünün bir hatası…





Otobüsün ön kamerasından kaydedilen görüntüler kadarıyla 4. saniyede, sağ şeritte duran sürücüsüz aracın sol şeride geçmek için bir hamle yaptığını görüyoruz. Otobüs şoförü ise yolunda ilerlerken 10. saniyede otonom aracın, otobüsün gövdesine çarptığına şahit oluyoruz (daha doğrusu seslerden böyle anlıyoruz).



Otobüsün içinden çekilen görüntülerde ise 0:19'da ve 0:30'da aracın otobüse temas ettiğini görüyoruz. Kazanın düşük hızlarda gerçekleşmesi sayesinde ise ölüm ve yaralanma yaşanmıyor.






Evet, görüntülere göre kazada Google'ın otonom aracı 8'de 8 kusurlu görünüyor. Lakin bir önceki haberimizde de belirttiğimiz üzere bu kaza, bu araçların hala insanların kullandığı araçlardan daha güvenli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.



Ortalama bir insanın 20 yaşından 80 yaşına kadar 60 sene otomobil kullandığını ve bu süreçte 1.000.000 kilometrenin üzerinde yol yaptığını düşünelim. Diğer taraftan Google'ın aracına baktığımızda, kısa süre içinde 2 milyon kilometre sürücüsüz bir şekilde ilerlediğini ve sadece 1 kez kazaya neden olduğunu görüyoruz. Yani neredeyse 2 insan ömrü boyunca sadece 1 kaza. Bu açıdan bakıldığında Google'ın aracı oldukça güvenli görünüyor.



#google
#sürücüsüz otomobil
#otonom araç
8 yıl önce