|

Lamborghini'lerin kralı: Lamborghini Centenario

Komple karbon fiberden bir tasarım harikası! 0-100 km/s 2.8 sn, son hız 350 km/s!

Yeni Şafak ve
10:39 - 2/03/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Ünlü İtalyan spor otomobil üreticisi Lamborghini, kurucusu Ferruccio Lamborghini'nin 100. doğum gününe ithaf edilen yeni serisini tanıttı: Lamborghini Centenario.



İsviçre'de, Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan araç, Lamborghini'nin diğer özel üretim süper otomobilleri gibi oldukça agresif ve güçlü bir otomobil:



  • - 12 silindir 6.5 litre motor
  • - 770 HP güç
  • - 700 NM tork
  • - 7-ileri ISR vites teknolojisi
  • - 0-100 km/s performansı 2.8 sn
  • - 0-300 km/s performansı 23.5 sn
  • - Maksimum hız 350 km/s

Aracın teknik değerlendirmesinin ardından biraz da dış görünümüne göz gezdirelim. Zira Lamborghini otomobillere önden baktığımızda, birbirinden ayırmak biraz güç görünüyor. Teknik özellikleri itibarıyla hemen hemen Aventador ile aynı olan Centenario'yu, dış görünüş açısından da yine aynısıyla kıyaslayalım.








Tamamen kasası karbon fiber kaplanan Centenario'da, yer yer sarı renkler kullanılmış ki bu araca oldukça hoş bir estetik görünüm katmış. Ön farlar Aventador'a göre biraz daha incelmiş. Ön alt ızgaralar da biraz daha büyütülmüş, ayrıca ön kaputa yeni hava kanalları açılmış. Keza yan taraftaki hava kanalları da genişletilmiş ki bu araca biraz daha agresif görünüm katmış.



Asıl sürprizi ise aracın arka kısmına baktığımızda yaşıyoruz. Stop lambası olarak ok şeklini andıran ince ve uzun bir yapı tercih edilmiş. Yan hava kanallarından giren hava, stop lambalarının hemen altındaki hava kanallarından çıkıyor ki bu olay araca görsel anlamda hem güzellik katıyor hem de aracın iyi bir aerodinamiğe sahip olmasını sağlıyor.







Centenario'nun iç mekan tasarımına gelecek olursak, orta konsolda yer alan büyük dokunmatik bilgi ekranı dışında Aventador ile hemen hemen aynı diyebiliriz.



Lamborghini Centenario'nun, Aventador'un yerini alacağı düşünceleri ise gerçeği yansıtmıyor. Zira Aventador'un yeni modeli geçtiğimiz sene yine Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştı. Hem Centenario özel üretim bir model olduğu için, 20 Coupe, 20 üstü açık olmak üzere sadece 40 adet üretilecek. Efsaneler arasında yer alması muhtemel bu otomobilin satış fiyatı ise vergi hariç 1.750.000 euro olarak belirlendi.



  • Ferruccio Lamborghini:
    Önemli bir traktör ve havalandırma ile soğutma sistemleri üreticisi olan Lamborghini'nin spor arabalara karşı büyük bir merakı vardı. Bir Mercedes-Benz 300SL, Jaguar E-Type, Alfa Romeo 1900, Lancia Aurelia B20 ve Maserati 3500GT satın alıp kullandıktan sonra, ilk Ferrari'sini aldı. Bu bir 250GT'idi. Çok kısa bir sürede 3 Ferrari daha alarak bir Ferrari hayranı oldu.
  • Fakat o dönem Ferrari araçlarında debriyaj sorunu vardı. Lamborghini, otomobillerin debriyaj sorununu görüşmek üzere Enzo Ferrari'nin yanına gitti. Fakat Enzo Ferrari, Ferruccio Lamborghini'yi aşağıladı ve kendisinin bir traktör üreticisi olduğunu söyledi. Bunun üzerine Lamborghini, Ferrari'ye rakip ve ondan çok daha iyi bir otomobil üretmek için harekete geçti. Lamborghini'nin başarısı böylece başlamış oldu.

















#lamborghini
#centenario
#aventador
#Ferruccio Lamborghini
8 yıl önce