|

Nokia Here'ın yeni sahipleri: Audi, BMW ve Mercedes

Nokia, harita servisi Here Maps'ı otomotiv dünyasının üç dev üreticisi olan Audi, BMW ve Mercedes konsorsiyumuna satıyor.

Yeni Şafak
13:23 - 22/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:23 - 22/07/2015 Çarşamba
Diğer

Nokia, harita servisi Here Maps'ı otomotiv dünyasının üç dev üreticisi olan Audi, BMW ve Daimler AG (yani Mercedes) konsorsiyumuna satmak için el sıkıştı.



'da yer alan habere göre, taraflar arasında prensipte anlaşmaya varılmış durumda. Resmi imzaların ise en geç birkaç gün içerisinde içerisinde atılması bekleniyor. Satın alma tutarının ne olacağı henüz kesin olarak açıklanmış değil ama gayrı resmi bilgilendirme 2.5 milyar Avro'nun az üzerinde olduğu yönünde.



Gerek işlevselliği olsun gerekse de Avrupa'daki en başarılı harita hizmetini sunması olsun, Google'ın Haritalar servisinin 'gerçek anlamda' tek alternatifi olarak kabul edilen Nokia Here'a ilk etapta aralarında Uber ve Baidu gibi büyük isimlerin de yer aldığı çok sayıda firma talip olmuş olsa da maddi şartlarda anlaşma sağlanamadığı için hepsi birer birer çekildi. Audi, BMW ve Mercedes'in masada kalmasının sebebi ise kendileri için hem doğrudan hem de hayati önem taşıyan bir fırsat olması. Şöyle ki yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sayede tüm bu üreticiler Google Maps başta olmak üzere TomTom vb. gibi navigasyon çözümlerine muhtaç olmaktan kurtulabilecek ve kendi sistemlerini kurabilecekler. Keza kurulacak bu sistemin halihazırda neredeyse sadece Google'ın tekelinde gelişen sürücüsüz otomobillere uyarlanabilecek oluşu da altı çizilmesi gereken bir diğer önemli detay.






Bu arada konuya ilişkin bir başka ayrıntı ise, üçlü konsorsiyumun anlaşma ertesinde daha da genişleyeceği yönünde. Şöyle ki imzaların atılması ertesinde ana grubun, aralarında Chrysler, Fiat, Ford, General Motors, Renault ve Toyota gibi isimlerin de yer aldığı diğer önemli otomotiv üreticilerini de Here Maps'e yatırım yapmaları yönünde davet etmesi bekleniyor.


#nokia
#bmw
#mercedes
#audi
#otomobil
#here maps
#google maps
9 yıl önce