|

PoloTech Shirt​: 300 dolara 'yarım akıllı' t-shirt!

Akıllı kotlar hazırlanadursun daha elini çabuk tutan moda devi Ralph Lauren, akıllımsı t-shirtlerini satışa sunuyor bile.

Yeni Şafak ve
22:14 - 20/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:19 - 20/08/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Akıllı kotlar hazırlanadursun daha elini çabuk tutan moda devi Ralph Lauren (ya da ülkemizde daha çok bilinen ismiyle Polo) akıllımsı t-shirtlerini satışa sunuyor bile. Neden akıllı değil de, 'yarım akıllı' olduğunu aşağıda açıklayacağız ama konuya vakıf olmamız açısından ilk olarak önceki haberimizi anımsatalım:



------------


------------


Evet; sistem yine aşağı yukarı aynı aslında. Levi's 501'de devreler doğrudan kota bütünleşik iken burada t-shirt'ün üzerine yerleşik siyah kutu aracı görevi görüyor. Bu kutunun içerisine gömülü nano devrelere sahip iletken formdaki gümüş lif dokumaları, kol ve vücut hareketlerimizi algılayabilen yine nano formdaki elektronik devrelerle güçlendiriliyor. Bu sayede de kutu (yani dolaylı yoldan t-shirt) üzerinden akıllı telefonlarla (gerçi şimdilik sadece iOS platformu uygulaması geliştirildiği için iPhone ile sınırlı) Bluetooth yoluyla veri alışverişi yapılabiliyor ve bu sayede attığımız adımları, kalp atışlarımızı, nefesimizı ve harcadığımız enerjiyi ölçümleyebiliyoruz.





Bu tür akıllı giysilerin bir diğer kritik sorunu da sadece geriye dönük yaptığımız eylemleri bize bildirip bir sonraki adımda yapmamız gereken şeyleri önermemesi. Yani diğer bir deyişler her ne kadar gerçek zamanlı ölçüm yapıyor olsalar da bu ölçümleri analiz edip bize yol haritası çıkartmıyorlar. Maalesef Polo'nun t-shirt'ünde de durum benzer. Bunun üzerinde de çalışılıyormuş ama açıkçası kısa gelecekte -özellikle bu tip spesifik ürünlere yönelik- bir çözüm bulunabileceğini de pek zannetmiyoruz.



Velhasıl Kanada merkezli tekno-girişimci OmSignal firması ile ortaklaşa geliştirilen PoloTech Shirt'in önümüzdeki hafta bugün ABD satışına başlanacak. Fiyat 295 dolar olarak belirlenmiş durumda. Şimdilik sadece erkekler için üretildiğini de not olarak düşelim. Kadınlarınki ise yoldaymış.





#bilim
#teknoloji
#polo
#ralph lauren
#akıllı t-shirt
9 yıl önce