|

Top Kek'ten Marşmelov'a: Android 6.0 yeni özellikler

Android'in 6.0 sürüm numarasıyla gelecek yeni ana sürümünde yer alacak yenilikleri paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
12:08 - 19/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:13 - 19/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi Google her yeni majör Android sürümünün kod adını bir tatlı isminden alıyor. Küresel olarak dağıtıma geçildiği 2009 yılında yola Top Kek ile çıkan Google aradan geçen yıllar ertesinde Android 5.0 Lolipop ile birlikte alfabenin yarısına gelmişti. İşte şimdi Android 6.0 Marşmelov ile birlikte ikinci perdeyi de açmış oldu. Bakalım yıldırım hızıyla ilerleyen teknoloji dünyasında Z'ye kadar erişebilecek mi Android..?



Halihazırda geliştirici sürümleri yayımlanan Android 6.0 M'nin final sürümü her sene olduğu gibi yeni Nexus modelleriyle birlikte önyüklü biçimde gelip akabinde yine ilk olarak selef Nexus'lar olmak üzere ekosistemdeki 1.5 yılından genç modellere kademeli biçimde iletilmeye başlanacak. Çıkış tarihi bir değişiklik olmazsa yine Kasım ayı.



Maddeler halinde bakalım:


Arayüz:


Lolipop ile birlikte arayüzü kökten değiştiren ve Material Design tasarımı dahilinde hem daha minimalist hem de daha canlı bir görünüme kavuşan Android'in yeni sürümünde bu kez köklü bir değişiklikten ziyade pek çok minör iyileştirme yapılacak. Çizgiler biraz daha düzleştirilirken, renk seçenekleri de arttırılacak.



Başlangıç Animasyonu:




Performans:


Lolipop ile birlikte RAM kullanımı azaltacağına daha da arttıran Google, Android 5.1.1 ile birlikte bu soruna kökten çözüm bulacağını açıklamış olsa da aynı vaat Android 5.0.2'den beri verildiğinden açıkçası çok da emin olamıyoruz. Android 6.0'da denildiğine göre daha da iyileştirilecek. Umarız daha kötüye gitmez!



Konum:


Konumun açık olması halinde kendiliğinden yapılan lokasyon kontrollerinin sıklığı düşürülecek.



Batarya:


Derin uyku esnasında arkada çalışan programların optimizasyonu yeniden gözden geçirilecek. Bunun anlamı batarya süresinde ciddi bir iyileştirme demek.



Parmak izi:


İşletim sistemi ile bütünleşik parmak izi desteği sunulacak. Galaxy Note 5 incelemesinde yazdığımız gibi Android artık parmak izi sistemini iyice oturttu. Neredeyse kusursuz diyebiliriz.



Güvenlik:


Kurumsal güvenliğe yönelik önlemler arttırılacak. İş odaklı uygulamalar kod düzeyinde işlenecek.



Çoklu pencere:


Yine Galaxy Note serisinden tanıdığımız çoklu pencere desteği artık doğrudan Android'e gömülecek. Yani marka ve modelden bağımsız tüm Android 6.0 yüklü cihazlar bu özellikten faydalanabilecek.



Uygulama izinleri:


İzinler sisteminde de uzun zamandan beri beklenen yeniliği 6.0 M ile birlikte atacak olan Google en nihayetinde her bir uygulama için izinleri tek tek belirleme izni getiriyor. Bununla birlikte yeni izin sisteminin geriye dönük uyumlu olmayacağını da not olarak düşelim. Bunun anlamı 6.0 öncesi kodlanmış uygulamalarda sıkıntı yaşanabilecek oluşu.



Bildirim çubuğu:


Ekranın tepesinde pop-up tarzında beliren bildirimler üzerinden doğrudan yanıtlama, arama gibi işlevler gerçekleştirilebilecek.



Diğer...


Bu majör yeniliklerin yanısıra her sürümde olduğu gibi bir sürü de ufak çaplı geliştirmeyi hayata geçirecek Google. Bunların arasında bizim önemli bulduklarımız ses kontrol seçeneklerinin arttırılacak oluşu, yakınlık sensörü üzerinden iletişim seçeneği desteği (ki bu sayede yakınımızdaki Android cihazlarla iletişim kurabileceğiz) ve Google Now'a yönelik yenilikler olarak sayılabilir.





#android
#google
#akıllı telefon
9 yıl önce