|
Hükümetin Eylem Planı'nda memurlar açısından göze çarpanlar
64. Hükümetin Eylem Planı'nda yer alan memurlar, diğer kamu görevlileri ve emekliler açısından göze çarpan önemli ayrıntıları maddeler halinde sizlerle paylaşmak istiyoruz

.

1- Kamu personel rejimi reformu yapılacak. Temel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenen bu alanda zaman içinde dağınık bir yapı oluşmuş ve sistem çok karmaşık bir hale gelmiştir. Kamu yönetiminin daha dinamik ve etkin bir hale getirilmesi, verimliliğin, hesap verebilirliğin, şeffaflığın ve etkililiğin artırılması amacıyla uluslararası örnekler de dikkate alınarak yeni bir personel rejimi oluşturulacaktır. Yeni oluşturulacak rejim, kamu personelinin performansının ölçülebilmesine ve değerlendirilebilmesine de imkan verecektir.

Parça başı seri üretim mantığının geçerli olmadığı kamu hizmetlerinde iş değerlemesinin yapılması imkansız olmasa da oldukça zordur. Kamu kesiminde benzer uygulamalar (Teşvik ikramiyeleri, KİT sözleşmeli personeline başarı ödemesi, bazı kamu kurumlarında uygulanan performans ödemesi gibi) istenen neticeyi vermemiştir. Performans ödemesi olarak getirilmeye çalışılan sistemin sabit bir ödemeye dönüşmesi yüksek bir ihtimaldir. Uygulamalar bunun canlı şahididir. Personeli asıl ilgilendiren kısmın eline geçecek ücretin tutarı olduğu unutulmamalıdır. Hele hele 666 sayılı KHK ile getirilen eşit işe ücret çıkmazı unutulmamalıdır.

2- 2016 yılı için asgari ücretin 1.300 TL'ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunulacağı ifade edilmektedir. Asgari ücretin bütün çalışanlara her ay ödenmekte olan asgari geçim indirimiyle doğrudan etkisi bulunmaktadır.

3- Tüm işçi ve Bağ- Kur emeklilerine yıllık ilave 1.200 TL verilecek.

4- Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafımızın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi kaldırılacak. Kendi işini yapan Bağ-Kur emeklileri için yakında müjde niteliğinde bir kanun çıkması gerekiyor. Daha önce maaşlarından kesilen yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi yüzde 10'a düşürülmüştü. Şimdi tamamı kaldırılacak. Böylece kendi işini yapan emeklilerin maaşına yüzde 10'luk bir katkı daha sağlanmış olacak.

5- 65 yaş aylığı alan yaşlılarımızın kimin yanında yaşarsa yaşasın, maaşlarını almaları ve maaşlarında kesinti ve duraksama olmaması sağlanacak

6- Muhtarların 947 TL olan maaşı 1.300 TL'ye yükseltilecek. 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'na göre belirlenen muhtar ödenekleri, 11.400 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutar kadardı. Yapılacak kanun değişikliği ile muhtar ödenekleri asgari ücrete endekslenecektir. Bu rakam ise 2016 yılı için net olarak 1300 TL olacaktır.

7- Polislerin ve uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000'e çıkarılacak, polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak.

Yan Ödeme Kararnamesi'ne göre; polis memurlarından; -3 ve 4 üncü derece kadrolardan aylık alanlar : 118, -5, 6 ve 7'nci derece kadrolardan aylık alanlar : 111, -8, 9, 10 ve 11'inci derece kadrolardan aylık alanlar : 102 oranında Emniyet Hizmetleri Tazminatı almaktadır.

3 ve 4'üncü derece kadrolardan aylık alanlar için artışı hesaplarsak; 118 + (118 *% 25) 29,5 = 147,5. Buna göre 9500*0,088069*% 29,5 = 246, 81 TL brüt ücret artışı olacaktır.

Ek göstergenin 2200 gösterge rakamından 3000'e çıkarılmasının 2016 yılı için mali karşılığı 800*088069 = 70,45 TL'dir. Bu tutardan hem gelir vergisi, hem emekli kesintisi hem de damga vergisi kesilecektir.

8- Astsubay emeklileriyle ilgili sorun giderilecek.

9- 2016 yılı Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılacak. Şu an EÖHS'de 896.387 personel bulunmakta olup, 14 milyon 950 bin 897'de öğrenci (devlet okullarında) bulunmaktadır. Öğretmen başına 16,679 öğrenci düşüyor. Ya rakamlarda sıkıntı var ya da dağılım oldukça dengesiz.

10- Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda, uygun görülen diğer alanlardaki öğretmen adayları için de alan sınavı uygulamasına geçilecek. Öğretmen adaylarının sadece genel kültür ve eğitim bilimleri (formasyon) alanındaki bilgilerini ölçen sistemden, kendi alanlarındaki bilgilerini de ölçen Alan Bilgisi Sınavı uygulaması 2013 yılında 15 alanla başlamıştır. Daha nitelikli öğretmen adaylarının mesleğe girmesini sağlayan bu sistem, uygun görülen diğer alanlar için de uygulamaya konulacaktır.

11- Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

12- Çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirmek üzere Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılacak.

13- Çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmî süreli çalışma hakkı tanınacak.

14- Sosyal destek alan vatandaşlarımızdan istihdam edilenlerin işveren sigorta primi desteklenecek. Bu sayede, sosyal yardımlarla istihdam bağlantısı sağlanmış olacak ve sosyal yardım alan vatandaşların istihdamları sağlanarak kendi ayakları üzerinde durmaları sağlanmış olacaktır.

15- Gençlerin genel sağlık sigortası prim borçları sıfırlanacak. 7 Eylül 2015 tarihli yazımızda bu konuyla ilgili olarak özetle şu ifadeleri kullanmıştık; “GSS uygulaması gençleri hükümete düşman ediyor” başlığını kullanmıştık. Bu yazımızda; İyi niyetlerle ve sağlık güvencesi olmayan vatandaşlara sağlık güvencesi sağlamak gibi son derece insani amaçlarla çıkarılan Genel Sağlık Sigortası uygulaması maalesef işsiz gençleri hükümet düşmanı haline getiriyor.

Sorumuzdaki gencin durumunu ve halet-i ruhiyesini düşünün ve kendinizi onun yerine koyun. Hiçbir kazancınız yok ve ailenize muhtaçsınız, bir de üzerine GSS borcu çıkarılıyor. Bir de işe girilemediği için oluşan bir tepki var. Bu gençler sizden sağlık yardımı da istemiyor. Zaten maddi durumu uygun olmayanlara devlet ücretsiz olarak sağlık yardımı yapıyor. Hal böyle iken gençleri çıkarılan ve tahsil edilemeyen haksız GSS borçlarıyla hükümet aleyhtarı yapmaya gerek var mı? Eğer mevcut veriler ve ilgili kurumlardan istenecek raporlara göre soruna çözüm getirilmezse, milyonlarca insan, gereksiz yere hükümet aleyhtarı olmaya devam edecektir. Tek kelimeyle GSS kurgusu yanlıştır ve acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Yani yapılan hayır ürkütülen kurbağaya değmemiştir vesselam.” Önerilerimizin karşılık bulması sevindiricidir.

16- Lise veya üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
#Hükümetin Eylem Planı
#memur
#emekli
8 yıl önce
Hükümetin Eylem Planı'nda memurlar açısından göze çarpanlar
Savunurken itiraf etmiş
Özdemir İnce’ye İnkılap Tarihi Dersi vermek de varmış
Musul ve Kerkük için “kapalı kapılar ardında” ne konuşulmuştu?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru