|
İslam dünyası savaşla eriyor
Eriyor. Medeniyetin birikimi eriyor.

Ortadoğu'da, İslam dünyasında yaşanan savaşlar, elimizdeki avucumuzdaki tüm birikimi yavaş yavaş eritip, tüketiyor.


Asya bölgesi hariç, Pakistan'dan, Fas'a kadar olan tüm İslam ülkeleri bir şekilde kaos, terör, savaş, göç gibi akut sorunlarla başı dertte.


Güç kaybetmeyen, sermayeden yemeyen, insan kaybetmeyen ve zayıflamayan bir tek ülke bile yok.


Ekonomiler küçüldü, gelirler azaldı, insanların satın alma gücü düştü yani daha da fakirleştiler.



2010 yılında dolar 1.4 TL iken bugün 3.1 TL oldu. İki kat yurt dışına oranla fakirleştik yani. Düşünün, Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi ve İslam ülkelerinin de en güçlü ülkesi. Diğer ülkelerin halini tahmin edin.



Tüm parametreleri gözden geçirdiğimiz takdirde, son 5 yılda muazzam bir kayıp göreceğiz. Arap Baharı'ndan sonra başlayan kış, ocağımızı, evimizi dondurdu resmen.


Az kalsın İslam dünyası birlik olacakken, şimdi birbirine düşman olmayan kimse kalmadı neredeyse.



Belki de uzun yıllar bir araya gelemeyecek kadar hasımlıklar, husumetler, düşmanlıklar oluştu. Kan döküldü, kan davaları başladı, intikam yeminleri edildi açıktan.



Bağıra bağıra mezhep savaşı geldi kapımıza dayandı. Ne kadar yapmayın dediysek dinleyen olmadı, ne yaptıysak kar etmedi. Kardeş kanı aktı, kardeş malı yandı, kardeş feryadı arşa yükseldi.


Ölen de öldüren de Müslüman kardeşti.



Geleceği etkileyecek tüm potansiyel, bu savaşlarda, kavgalarda eridi. Yakın gelecekte sizce hangi İslam ülkesi dünyadaki kısır döngüye, adaletsiz düzene, haksız paylaşıma alternatif olabilir? Hangi ülke bu düzenin değişmesi için bir rüzgar estirebilir?



Sanırım hepimizin aklından sadece Türkiye geçiyordur. Türkiye'nin çektiği sıkıntılara bakın.

Darbenin açtığı yara hala kanıyor. AK Parti bir türlü kendi içinde ve ülkede tek yürek olmuş, tam anlamıyla milli bir dayanışma hattı kuramadı. Safları bozan, insanları küstüren yeni yetme tipler, bu mayanın oluşmasına engel oluyor ve garip şekilde buna 'dur' diyen olmuyor.


Suriye'de fiili olarak savaşa girdik. Yarın, öbür gün Irak'ta çatışmaya gireceğiz. Daha çok kan kaybedeceğiz, daha çok canımız yanacak, daha çok acı çekeceğiz.



Başka çaremiz yok. Bu coğrafyada bazen acı çekmeyi göze almazsanız daha büyük dramlarla karşılaşabilirsiniz.

Hem Suriye, hem Irak'a girmezsek sonraki yıllarda daha büyük sıkıntılarla yüzleşeceğiz.


Bunların sonucunda içe kapanmak ve savunma yapmak zorunda olan bir Türkiye yaşıyoruz.

Dünyaya açılan, her yerde yeni pazarlar, yeni ittifaklar, yeni kazanımlar elde eden ülke, şimdi kendini savunmak, var olmak, saldırıları göğüslemek için savunmaya çekiliyor.


Bu nedenledir ki, İslam dünyasında eğer Türkiye'nin hali buysa, diğer ülkelere bakmaya gerek bile yok. Dünya sistemine, düzenine, adaletsizliğine itiraz edecek kimse kalmadı geride.



Sadece Batı'nın kurduğu düzene itiraz edecek kimse kalmadı gibi, bir de bu düzenin parçası olmaları için de ikna olacaklar. Ya Rusya'nın, ya Amerika'nın ya da Avrupa'nın uydusu, ileri karakolu, itiraz etmeyen müttefiki olmaları için yeterince ikna edildiler!



Son beş yılda bu bölgede ölen Müslüman sayısı bir milyona dayanmış olabilir mi? Kaç kişi evsiz yurtsuz kalmıştır acaba? En iyimser rakam 8 milyon. Avrupa'daki bazı ülke nüfusu kadar.



Gelecek için Allah'tan ümit kesilmez. Ancak kendi durumumuzu değiştirmeden, Allah bizim durumumuzu değiştirmez. Beni en çok kaygılandıran şey, birbirimizle uğraşmak. O zaman gücümüzün azalacağını söylüyor Kur'an-ı Kerim. Yoksa çok savaşlar, saldırılar gördü bu coğrafya. Hepsiyle baş edebildi.

#İslam dünyası
#Arap Baharı'
#Suriye
7 yıl önce
İslam dünyası savaşla eriyor
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset