|
Araştırma şirketlerinin yeni sınavı..

Peş peşe gelen haberleri arka arkaya sıralayınca ortaya çıkan manzara gerçekten bir tuhaf. Her seçimde yaparız bunu. Seçime bir hafta kala araştırma şirketlerinin tahminlerini bir arada sunarız. Ne hikmetse bazılarının hiç yüzü kızarmaz, ertesi seçimde yine benzer numaralar içine girerler. İşte bakın, virgülüne dokunmadan aşağıya alıyorum bazı haberleri:



Cumhuriyet: “Referanduma bir hafta kala, üç araştırma şirketi yöneticisi, evet ve hayır'ın neredeyse eşit olduğu tespitini yaptı.

ANAR

Genel Müdürü

İbrahim Uslu

, referandum sürecinde 'Hayır blokunun performasının daha yüksek olduğunu' söyledi.

SONAR

Başkanı

Hakan Bayrakçı

, 'Tek adam tehlikesi seçmeni etkiledi, 51 küsur oranında hayır bekliyorum' derken

Murat Gezici

, 'Yaptığımız araştırmada yüzde 53.3 evet, 46.7 hayır görünüyor. Aslında evetçilerin sayısı hemen hemen aynı ama sandığa gitmeyenlerin oldukça yüksek olduğu görünüyor. Türkiye'de 15 Temmuz sonrası milliyetçilik arttı. Muhalefet toplumu konsolide etmekte zayıf kaldı' diye konuştu.” (10 Nisan 2017)



T24: Dışişleri Bakanı

Mevlüt Çavuşoğlu

, “Yüzde 56, 58 ve 60'a yakın evet çıkan anket sonuçları var. Bu hafta içinde yüzde 60'ı geçecek. Ben daha önce tahmini söylemiştim, yüzde 63. Antalya'da da yüzde 60 üzerinde 'evet' çıkacağını düşünüyorum” dedi. (10 Nisan 2017)



Hürriyet: “Referanduma sayılı günler kala Kılıçdaroğlu anket sonuçlarını değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, 'Hayırların önde olduğu görülüyor. Bazı araştırmalarda 'evet' 1-2 puan önde oluyor. Ama hayır geleceğini düşünüyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, 'Herkes sandığa gidip oyunu kullansın, kesinlikle 'Hayır' çıkacak. Çünkü bu ülkenin insanları demokrasiyi benimsedi, tek adam rejimi istemiyor' diye konuştu. (10 Nisan 2017)





T24: “Mart'ta 8 araştırmadan 5'i Hayır önde, diyor. (Bazılarının adını ilk kez duyuyorum. Ama olsun; tarihe not düşeceğiz ya…)



17 Mart'ta yine T24'ün haberine göre Evet oylarını %53'te gösteren

Gezici,

“Referandumda 'Hayır' diyeceklerin oranı yüzde 51.1, Evet oyu vereceklerin oranı ise yüzde 48.9” demişti. Onlara göre 18-27 yaş arasındaki gençlerin yüzde 44.9'u “Sandığa gitmeyeceğim” diyormuş!..



Twitter'de 10 Mart günü

ORC

adlı araştırma kuruluşu Evet'i 57,2 olarak bulduğunu ifade ediyordu…



Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi

, 16-21 Şubat arasında yaptığı saha çalışmasında şu sonuçları bulmuş: 38.8 Hayır; 30 Evet; 17.1 Kararsız; 14.1 Oy kullanmayacak…



Yine Şubat ayında bu kez

Genar

şirketi Evet'i %55 olarak bulmuş.

Akdeniz Anket Araştırma

(AAA)

Enstitüsü

'nün, Akdeniz Bölgesi'ndeki 8 ilde düzenlendiği referandum araştırmasında ise 'Evet' yüzde 55.2 çıkmış…



Gördüğünüz gibi rakamlar hayli farklılık gösteriyor. Allah kısmet ederse bir de referandumdan sonra bu araştırmaları gerçek sonuçla karşılaştıralım. Ne dersiniz?


Kim kendisini nasıl revize edecek acaba?..

Haber şu: “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 2017 için büyüme tahminini yüzde 2.2'den yüzde 2.6'ya çıkarmış.



Gerçekleşen 2,9'u gördüler ya şeamet tellalları tahminlerini yukarı doğru revize ediyorlar.



Bilindiği gibi kuruluş, henüz 20 gün önce Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çekmişti.



17 Nisan'da kimin neleri revize edeceğini çok merak ediyorum…



Özellikle de çılgınlar gibi Erdoğan'a saldıran Batı basının ne yapacağını… Yıllarca Mustafa Kemal Paşa'yı Kurtuluş Savaşı yıllarında yok etmeye çalışmış; sonra da bükemedikleri bileği öpüp en prestijli dergilerine kapak yapmışlardı…




#Recep Tayyip Erdoğan
#Anar
#Sonar
#Genar
#Gezici
#Araştırma şirketleri
7 yıl önce
Araştırma şirketlerinin yeni sınavı..
Kara dinlilerle milletin savaşı
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit