|
Balkanlarda Türkiye karşıtı propagandanın failleri
Türkiye'den kaçan FETÖ mensuplarının bir bölümü Balkanları mesken tutmuş.
15 Temmuz darbe ve iç işgal girişimi sonrası firar edenlerin bir kısmı Balkanlara para dolu bavullarla geçmiş.
Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden geçen FETÖ'cülerin tercih ettikleri ülkelerin başında ise
Bosna Hersek
geliyor. Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan ise diğer ülkeler.


***


Bosna Hersek'teki FETÖ okulları isim ve patronaj değiştirip yoluna devam ediyor.

Okulların müdür koltuklarında oturanların

sağında Amerikan, solunda Bosna Hersek bayrağı var

. Sözüm ona okulları Amerikalılara devretmişler… Anlayacağınız

hülle

maharetiyle okulları hala kontrol ediyorlar. Zaten bu örgütün elemanlarının Amerikan vatandaşlığı her daim ceplerinde hazır.



Sadece okullar üzerinden nüfuzlarını sürdürmüyorlar. FETÖ'cüler 15 Temmuz'dan sonra para dolu bavullarla Bosna'ya gelmişler. Birçoğunun oturma izni bile var. Bosna gibi karmaşık yönetim biçimine sahip bir ülkede oturma ve çalışma izni almanın zorluğunu biliyoruz. Ama bu zorluk FETÖ'cüler için geçerli değil. Zira devlet kademesinde görev yapan birçok Boşnak onların tezgahından geçmiş, (okullarından mezun).



***


FETÖ'cüler hem çalışma izni, hem oturma izni konusunda epeyce mahirler. Başçarşı'nın en gözde dükkanlarının bir kaçında faaliyet bile gösteriyorlar. Diğer yatırımlarını hiç saymayayım. Bazıları vatandaşlık için başvurmuş. Yakın gelecekte Türkiye'den firar etmiş FETÖ'cülerin bir kısmının Bosna Hersek vatandaşı olduğunu görürsek şaşırmayalım.



FETÖ'cülerin sahip olduğu ilk ve orta öğretim kurumlarının kampüsüne geçtiğimiz günlerde el koyulmuştu. O kampüste şimdi Türk ve Boşnak hayır severlerin kurduğu Sedef Vakfı'nın okulu var.



Sedef Vakfı'nın biraz da geç kalmış olarak açtığı ilk ve ortaokulun eğitim sistemiyle ilgili eleştirileri de dinledim ama konumuz bu değil…



Devam edelim.



Bosna Hersek'in yönetim boşluğunu iyi bilen FETÖ'cüler burada kök salıyor. Ve yıllardır bizim yakın ilgi alanımızda olan bir ülkenin entelijansiyası şu anda FETÖ'cülerin ciddi anlamda kontrolü altında.



İnanmayabilirsiniz ama “Türkiye'yi çok seviyorum” diyenlerin… Yönü Türkiye'ye olanların bir çoğunda bile 15 Temmuz ile ilgili ciddi manada “yanlış” ve “kasıtlı” bir yaklaşım gelişmiş durumda.


Buralara FETÖ'cülerin dışında eli uzananlar da var. Onların yalan yanlış ve kasıtlı yönlendirmelerine de şahit oldum.



Darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen Olağan Üstü Hal (OHAL) ve yayınlanan Kanun Hükmündeki Kararnameler (KHK) üzerinden hükümet ve Cumhurbaşkanı yoğun eleştiri altında. Çünkü

sureti haktan görünen bir mekanizma buralarda epeyce emek verip “tarlayı sürmüş!”


***


“Türkiye'nin tezlerini Balkanlarda kim nasıl dillendiriyor”

meselesine gelince…



Açıkçası FETÖ'nün Türkiye'de ne yaptığı konusunda sağlıklı bilgileri muhataplarına ulaştıran bir mekanizmadan söz etmek çok zor.



Çünkü görüştüğüm yazar, çizer ve siyasetçilerden anladığım o ki Türkiye'nin tezlerini burada güçlü bir şekilde dillendiren neredeyse yok.



Mücadeleyi oralarda yürüttüğünü söyleyenlerin ise inandırıcılık gibi bir problemi var!



Bazılarıysa “FETÖ ile mücadele ediyorum” algısı üzerinden küçük iktidar alanlarını tahkimle meşgul!


***


Bosna Hersek sadece bir örnek. Siz Bosna Hersek ismini çıkarın oraya Arnavutluk, Kosova ya da Makedonya ismini koyun; sonuç aynı!



O halde acilen bir yol bulunmalıdır

. Özellikle Türkiye'nin gönül coğrafyasının batı kanadına yönelik bir eylem planı gerekli.


Belki FETÖ ile mücadele için yurt dışında topyekun bir eylem planı lazım. Zira Washington'da, Brüksel'de, Londra'da, Berlin'de olup bitenler, Saraybosna'da olanlardan pek farklı değil.



Ama özelde yönü Türkiye olan gönül coğrafyamıza dönük bir plana acil ihtiyacımız var. Her şeyi devletten beklememek de gerekiyor (Aslında devlet adına bölgede söz söyleyenlerin önemli bir kısmında da sıkıntı var).



Neyse…



Kanaat önderleri, yazarlar, sivil toplum kuruluşları bölgede büyük organizasyonlara imza atabilir. Bölgenin kanaat önderlerini, sivil toplum kuruluşlarını, kitle iletiş araçlarının sorumlularını doğru ve etkili şekilde bilgilendirebilir.



Yoksa

“Türk'ün Türk'e propagandası”

nın yurt dışında ve özellikle yakın coğrafyamızda bir karşılığı neredeyse kalmamış!



Bir çuval incir boşa gitmek üzere…



Demedi demeyin!


#15 Temmuz
#FETÖ
#Washington
#Brüksel
#OHAL
7 yıl önce
Balkanlarda Türkiye karşıtı propagandanın failleri
Bayraklı gangsterler!..
Terörle mücadelede söylem üstünlüğü kimde?
Kutalmışoğlu Süleyman Şah Nasıl ve Nerede Öldü?
Çözüm için şartlar olgunlaşıyor
Kara dinlilerle milletin savaşı