Merkezi Avustralya'da bulunan insan hakları grubu Walk Free Vakfı'nın hazırladığı 2016 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre köleliğe mahkum doğmuş, seks işçiliği için kaçırılan, büyük borç sarmalına kıstırılmış ya da zorla çalıştırılan insanların sayısı 2014'te 35,8 milyonken bugün 45,8 milyona ulaşmıştır.



2016 endeks bulguları araştırma şirketi Gallup tarafından 167 ülkede yapılan araştırmaların yanı sıra 25 farklı ülkede 42 bin kişiyle yapılan anketler sonucu elde edilmiştir.



Raporda modern kölelik tanımı "Bir kişinin sömürü amacıyla bedeni üzerindeki ve çalışıp çalışmama kararı hakkındaki özgürlüğünün elinden alması" şeklinde yapılıyor.



Modern kölelik kavramında özgürlük tehdit, şiddet, baskı, gücün istismarı ve aldatma yollarıyla kişilerin elinden alınıyor.



Sonuçta bu kişi içinde bulunduğu durumu terk edemiyor.



'Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan'da modern köle koşullarında yaşayan insanların sayısı tüm dünyadaki modern kölelerin yüzde 58'ini oluşturuyor.



Sadece Hindistan'da 18.4 milyon köle yaşıyor.



Türkiye'de ise bugün kölelik koşullarında yaşayan 480 bin insan var.



En kötüden en iyiye doğru sıralanan endekste Türkiye 20. sırayla listenin ortalarında yer alıyor.



Modern köleliğin en az görüldüğü ülkeler ise Lüksemburg, İrlanda, Norveç, Danimarka, İsviçre, İsveç, Avusturya, Belçika, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda olarak veriliyor.



Walk Free Avrupa'nın modern köleliğin en az görüldüğü bölge olmakla birlikte zoraki işçiliğin ve cinsel istismarın adresi olduğunu belirtiyor. Avrupa'ya mülteci ve göçmen akınının etkileri de henüz bilinmiyor.



Bu rakamlar tartışmasız olarak şu gerçekleri ortaya koyuyor:



İnsan hakları ilanlarına, Birleşmiş Milletler teşkilatına, Batı değerleri reklamlarına rağmen bugün insanlık, insan hakları uygulamasında sınıfta kalmıştır ve bunun baş sorumlusu da Batı'dır.



Halkının çoğu Müslüman olan Türkiye'de bile belli sayıda modern kölenin bulunması bizim için yüz karasıdır ve İslam ile ilişkimizin hangi boyutta olduğunun iç yakan göstergesidir.



Peki biz hakkıyla Müslümanlar olsaydık durum nasıl olacaktı?



Cevabı yarın.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026