Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Bağışı bankanın kârından yaptık

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından yapılan bağış kampanyasından TCMB'nin 30 milyar lira bağış yapması hakkında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "'Kimin parasını kime veriyorsunuz?’ yorumları anlamsız. Bu para devletin parasıdır, milletin parasıdır. Milletin parasını da millete vermekten daha doğal bir şey yoktur" dedi.

Haber Merkezi Diğer
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda başlatılan "Türkiye Tek Yürek" yardım kampanyasında depremzedeler için bağış yağmuru yaşandı. Programın moderatörlüğünü Nihat Hatipoğlu, Pelin Çift, Deniz Bayramoğlu, Nazlı Çelik, Acun Ilıcalı, Didem Arslan Yılmaz, Çağla Şikel ve Tümer Doğru üstlendi.

Yardım kampanyası programında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 30 milyar liralık bağış yaptı.


Bilanço kârından karşılanacak

TCMB, bankanın depremzedelere yönelik 30 milyar TL'lik bağışını bankanın 2022 bilançosu kârından karşılanacağını açıkladı.

Böylece banka tahminen nisan ayında Genel Kurul ile Hazine'ye aktaracağı 2022 kârının 30 milyar TL'sini depremzedelere tahsis etmiş oldu.


'Yıl sonu bilançomuz bağımsız denetimden geçiyor'

Konuyla ilgili bir açıklama da Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan geldi. Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat'a konuşan Kavcıoğlu, “Yardımı bankanın kârından yaptık. Merkez Bankası anonim şirkettir. Normal süreç işleseydi, diğer ortaklarımıza da kâr payı verecektik. Yıl sonu bilançomuz bağımsız denetimden geçiyor. Faaliyet raporumuzla her şey şeffaf bir şekilde gözüküyor. Kısacası paramızı da kârımızı da isteyen görebilir. Felaket boyutunu konuşmayıp Merkez Bankası’nın yaptığı yardımı tartışmak, sağlıklı bir bakış açısı değil" dedi.


'Parayı direkt deprem bölgesine sevk ettik'

Kavcıoğlu, "Felaket büyük, bu nedenle de yardımı oraya yapmayı uygun bulduk. Hukuken, ahlaken, insani duygular açısından yerinde bir yardımdır. Aldığımız kararın arkasındayız. Eğer bu parayı Hazine’ye aktarsaydık, Hazine başka bir alanda kullanabilirdi. Biz bu payı direkt olarak deprem bölgesine tahsis ettik" ifadelerini kullandı.




30 milyarlık bağış geçen yılın kârından

Merkez Bankası rezervleri açıklandı: TCMB brüt döviz rezervleri 75 milyar 630 milyon dolar oldu

‘Türkiye Tek Yürek’ yardım kampanyasında toplanan 115 milyar lirayla 230 bin konut yapılabilecek

Türkiye Tek Yürek kampanyasında rekor bağış