Darbenin delilleri

FETÖ'ye yönelik İzmir'de hazırlanan iddianamenin deliller bölümünde, darbe girişimi gecesi kışlalarda yaşananlarla ilişkin güvenlik kamera kayıtlarına ait fotoğraflar da yer aldı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Çiğli 2. Hava Ana Jet Üssü'ne ait güvenlik kamera kayıtlarında, birliğe giriş çıkışlarda yaşanan hareketlilik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast planlayan timin helikopterlerle gece uçuşu yapması ve alçak irtifada seyrederek radarlarda tespit edilmelerinin engellenmeye çalışılması, helikopterlerin dönüşleri ve yaralı haldeki bir askerin hastaneye gönderilmesi, derdest edilen bazı generallerin üsse getirilmesi ve Ankara'ya nakledilmek için helikopterlere bindirilişi, bu sırada bazı askerlerin darbecileri etkisiz hale getirmeleri, derdest edilen generallerin kurtarılmaları, darbenin başarısız olması sonrası üssün bazı kapılarına bariyerlerin oluşturulması, kamu araçlarının birlik giriş çıkışlarını kapatmaları gibi görüntüler yer aldı.



Darbe girişimi üzerine Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in bazı personelle darbecilere karşı karargahta bir dizi önlem alması da Ege Ordusu Komutanlığının güvenlik kamera kayıtlarına yansıdı. Maltepe Askeri Lisesinde darbe girişimiyle bazı komutanlar tarafından askere silah, mühimmat ve teçhizatın dağıtılması, Foça Amfibi Deniz Üs Komutanlığındaki hareketlilik ile ilgili kamera kayıtları da dosyaya giren görüntüler arasında oldu.




Bunun yanı sıra gözaltına alınan darbecilerin üzerilerinde, evlerinde ya da karargahtaki odalarında ele geçirilen delil niteliği taşıyan belgeler de dosyaya dahil edildi. Deliller arasında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in haki renkteki cübbeyle fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılması ve ardından örgütün yayın organı Sızıntı dergisinin kapağında haki renkte hırka giyen bir kişinin açtığı kapıdan bahar görüntüsü yer alması, örgütün kapatılan yayın organı Zaman gazetesinde 5 Ekim 2015'te yer alan “Bebek doğumu" başlıklı ilan, FETÖ üyelerinin sosyal medya üzerindeki paylaşımları da örgüt yapılanması, darbenin hazırlığı ve darbenin bağlantılarıyla ilgili deliller arasında yer aldı.