Dışişleri bakanı Çavuşoğlu Ruanda'da: Ticaret hacmimiz son 3 yılda 5 kat arttı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ruanda Dışişleri Bakanı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nda bugüne kadar 17 milyon tondan fazla tahılın ihraç edildiğini, bu tahılın 5 milyon tonunun doğrudan Sahra Altı Afrika ülkelerine gönderildiğini belirterek, "Tahılın yüzde 60'ından daha fazlası düşük ve orta gelirli ülkelere gitti, bu aslında bizim önceliğimizdi" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi AA
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Zimbabveli mevkidaşı Shava ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ruanda'da mevkidaşı Vincent Biruta ile görüşmesinin ardından başkent Kigali'de ortak basın toplantısında konuştu.

  • Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşıyla yaptığı toplantıda Türkiye ile Ruanda arasındaki ikili ilişkiler, ekonomi, yatırım, enerji, savunma sanayisi, kültür ve eğitim olmak üzere birçok alandaki ilişkileri ele aldıklarını belirtti.

Siyasi konsültasyon mekanizmasını aktif hale getirmek istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, bu çerçevede Ruanda Parlamentosu'yla dostluk grubu kurulmasını da önemli bulduklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin hızlı geliştiğine işaret ederek "Ticaret hacmimiz son 3 yılda 5 kat arttı. Bu çerçevede gerçekleşmeleri detaylı bir biçimde değerlendirip birlikte çalışabileceğimize eminim. Ticaret hacmimizi çok daha fazla arttırmak ve daha dengeli hale getirmek için her iki tarafça da yapılabilecek çalışmalar var. Bunu görüşmelerimiz sırasında ifade ettim" değerlendirmesini yaptı.

'Eğitim alanındaki işbirliği genişleyecek'

Ruanda'daki Türk yatırımlarının yarım milyar dolara ulaştığını ve bunun ülkedeki yabancı yatırımın yüzde 13'ünü oluşturduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Türk firmalarının turizm, enerji ve inşaat sektöründeki projelere önem verdiğini dile getirdi.

  • Çavuşoğlu, Türk firmalarına duydukları güvenden ve sağlamış oldukları destek dolayısıyla Ruanda hükümetine teşekkür etti.

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Kigali arasında günlük uçuşlar gerçekleştirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, iki ülke arasında eğitim alanındaki işbirliğini genişleteceklerini aktardı.

Çavuşoğlu, 185'ten fazla Ruandalı öğrenciye Türkiye Bursu hakkı tanındığını ve Diplomasi Akademisinde yüzden fazla Ruandalı diplomata eğitim verildiğini belirtti.

Yunus Emre Enstitüsünün Ruanda'da ofis açtığını ve Ruanda Üniversitesi'ndeki kampüste de bir merkezi bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Ruanda'da Türk dili ve Türk dilindeki eğitimlerin son derece popüler hale gelmesinden çok büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi.

FETÖ'yle mücadele

Çavuşoğlu, basın toplantısı öncesi kültür ve bilim teknoloji ve yenilikçilik alanında iki işbirliği anlaşması imzaladıklarını ve bu çerçevedeki işbirliğini devam ettirmek istediklerini, güvenlik alanında ve savunma sanayisindeki işbirliğini artırmaya karar verdiklerini kaydetti.

  • FETÖ terör örgütüyle mücadele konusunda verdiği destekten dolayı Ruanda'ya teşekkür eden Çavuşoğlu, Ruanda yönetiminin ülkelerindeki FETÖ mevcudiyetiyle ilgili çok tedbirler aldığına işaret etti.

Çavuşoğlu, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame'nin kendisini kabul edeceğini, bu görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetini ileteceğini aktardı.

'Tahıl anlaşması bizim BM ile birlikte arabuluculuğunu yaptığımız anlaşma'

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye ve BM arabuluculuğunda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

  • "Tahıl anlaşması bizim BM ile birlikte arabuluculuğunu yaptığımız anlaşma. Bu anlaşma sayesinde 17 milyon tondan fazla tahıl dünya piyasalarına erişim hakkı kazandı. 5 milyon ton tahıl doğrudan Sahra Altı Afrika ülkelerine gönderildi. Tahılın yüzde 60’ından daha fazlası düşük ve orta gelirli ülkelere gitti, bu aslında bizim önceliğimizdi.”

Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yasal altyapısını güçlendirirken bir taraftan birçok alanda bunu karşılıklı mutabakat zabıtları ve anlaşmalar ile güçlendirildiğini belirtti.

'6 yıl önce buraya geldiğimde inşaat aşamasındaydı'

Türk firmalarının altyapı projelerine ilgi gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, Türk firmalarının önemli projelere imza attığını belirterek, “Mesela dün gece kaldığımız otel ve oradaki konferans merkezi 6 yıl önce buraya geldiğimde inşaat aşamasındaydı. Bu forumlar ve bu tür düzenlemeler bu tür olasılıklar, her iki taraftan iş çevrelerinin temsil edilmesi açısından önemli. Bizler bu çerçevede ikili ticaretin de arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

  • Çavuşoğlu şunları kaydetti:
  • “Ulaştığımız seviye bizi tatmin eden bir seviye değil, yıllar içerisinde 5 kat arttı, ama çok büyük bir potansiyel de var. Dolayısıyla yeni bazı hedefler belirlenebilir. Bu çerçevede çalışmalarımızı çok daha artırabiliriz. Firmaların daha fazla yatırım yapmasını teşvik edebiliriz."

Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmaların ve belgelerin imzalanmasının sadece yasal altyapıyı güçlendirmekle kalmadığını iki tarafın da bazı mekanizmalar kurmasını sağladığını aktardı.

“Bu nedenle anlaşmaların onaylanması ve başarılı bir biçimde uygulanması da bir o kadar önemli” diyen Çavuşoğlu, anlaşmaların uygulanmasını ve onaylanmasının takip edildiğini kaydetti.