TBMM'de 'üçlü memorandum' tartışması: Türkiye'nin diplomatik başarısı muhalefeti rahatsız etti

Türkiye, aylar süren diplomasi trafiği sonucu olarak talep ettiği bütün konuları, NATO'ye girmek isteyen İsveç ve Finlandiya'ya kabul ettirdi. Ancak muhalefet, Türkiye'nin bu diplomatik başarısından rahatsız oldu. İYİ Parti'li Muhammet Naci Cinisli 'gururum incindi' derken, CHP'li Engin Altay ise bunu sağlıklı bulmadığını söyledi. Muhalefete yanıt veren AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da "Türkiye'nin isteklerinin tamamı İsveç ve Finlandiya tarafından kabul edilmiştir. Bundan sizlerin de onur duyması lazım." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş - İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli

TBMM Genel Kurulunda "Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki üçlü memoranduma" ilişkin tartışma yaşandı.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, memorandumu eleştirirken, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletvekilini geçin bir vatandaşı olarak gururum incindi, bu kadar kolay olmamalıydı. Her seferinde Türkiye'nin sözünün değerini bu kadar küçültmeyin lütfen; ayıptır, günahtır, yazıktır." sözlerini sarf etti.

NUMAN KURTULMUŞ: ONUR DUYMANIZ LAZIM

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cinisli'nin sözlerini yanıtlarken, üç ülkenin liderlerinin huzurunda imzalanan üçlü memoranduma değindi. Kurtulmuş, şunları kaydetti:

Türkiye'nin bütün taleplerinin karşılandığını vurgulayan Kurtulmuş, bunların yer aldığı resmi metne güvenilmesi gerektiğine işaret etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise iktidarın dış politikada, söylemlerine uygun hareket etmediğini öne sürerek, "Aylarca Türkiye'ye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda içeride hamaset çekip sonra Madrid'e gidip Biden ile yüz yüze gelince buna 'evet' denilmesini çok sağlıklı bulmuyoruz. Eğer bir anlaşma yapılmışsa Sayın Kurtulmuş gelsin, bizce mahsuru yok, Meclis'i bilgilendirsin. Ne söz alındı, ne taahhütte bulunuldu? Bilmiyoruz. Aylarca efelenildi, Madrid'de bir anda kuzu kesildi." ifadelerini kullandı.

DÜNYA
Madrid'deki dörtlü zirveden anlaşma çıktı: İsveç ve Finlandiya PKK/YPG'ye destek vermeyecek

GÜNDEM
Madrid bildirisindeki 'FETÖ' detayı: İlk kez uluslararası belgede 'terör örgütü' olarak yer aldı

GÜNDEM
Madrid'de kritik zirve sona erdi: İsveç ve Finlandiya PKK/YPG'ye destek vermeyecek