VAN

Baraj gölünün su seviyesi 10 metreye düştü, vatandaşlar endişeli: Çok zarar edeceğiz

Van'ın Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan Sarımehmet Barajı'nın su seviyesi 10 metreye kadar düştü. Baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle alabalık üretimi yapanlar, suyun azalmasının devam etmesi durumunda yaklaşık bin ton alabalık ile baraj gölünde yaşayan balık türlerinin telef olacağını, çok zarar edeceklerini söyledi.

Haber Merkezi DHA
Baraj gölünde su seviyesinin düşmesi hem bölgede yaşayanları hem de baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle balıkçılık yapan işletmecileri tedirgin ediyor.
  • Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan 1 milyon 150 bin metreküp su kapasiteli, 10 bin metrekarelik alana sahip Sarımehmet Barajı yaz aylarında yaklaşık 12 bin hektarlık bir alanı sulamak için kullanılırken, baraj gölünde aynı zamanda ağ kafes balıkçılığı da yapılıyor.

Baraj gölünün su seviyesi iddiaya göre baraj kapaklarının arızalanması nedeniyle son aylarda, 10 metreye kadar düştü. Bu durum hem bölgede yaşayanları hem de baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle balıkçılık yapan işletmecileri tedirgin ediyor. Su seviyesinin daha da düşmesi halinde hem burada yetiştirilen alabalıklar hem de baraj gölünde bulunan diğer balık türleri telef olacak.

FOTOĞRAF 13
Baraj gölünün su seviyesi 10 metreye düştü, vatandaşlar endişeli
Van'ın Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan Sarımehmet Barajı'nın su seviyesi 10 metreye kadar düştü. Baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle alabalık üretimi yapanlar, suyun azalmasının devam etmesi durumunda yaklaşık bin ton alabalık ile baraj gölünde yaşayan balık türlerinin telef olacağını söyledi.


"ÇOK ZARAR EDECEĞİZ"

Baraj gölünde 10 yıldır balıkçılık yapan Turan Karagülle, bu yıl su seviyesinin çok düştüğünü belirterek, "Böyle devam ederse çok zarar edeceğiz. Şu anda su seviyesi 10 metrelerde ve biraz daha bu sorun devam ederse buradaki yaklaşık bin ton alabalık ve diğer türler yok olacak. Yetkililerin buna bir el atmasını istiyoruz. Baraj kapakları bozulmuş ve buradaki su azalıyor. Bu suyun azalması hem buradaki balık üreticilerini hem de çiftçilere büyük zarar verecek" dedi.

Bölgede yaşayan ve olta balıkçılığı için baraj gölüne gelen Aydın Kara ise yıllardır baraj gölüne gidip geldiklerini ve su seviyesinin ilk defa bu kadar düştüğünü gördüklerini söyledi. Kara, "Baraj kapaklarında bir arızanın olduğunu biliyoruz. Bir an önce yetkililerin gelip buraya bakmalarını istiyoruz. Burada hem balık üretimi yapılıyor hem de birçok köye su buradan gidiyor. Burası kurursa eski haline geri döndürmek zor olur" diye konuştu.

İstanbul barajlarında son 5 yılın en düşük seviyesi görüldü: Kritik seviyenin altına indi

İstanbul barajlarında su azaldı: Alibeyköy Barajı'nda hayvanlar otluyor

İstanbul barajlarının doluluk oranında sert düşüş: Yüzde 4.57’lik azalış olması dikkatlerden kaçmadı

FOTOĞRAF 16
İstanbul'da korkutan görüntü: Sular çekildi, Sazlıdere Barajı bu hale geldi
İstanbul'da yağışsız yaz ayları nedeniyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 40'ın altına indi. Bu durumdan en fazla etkilenen barajlardan biri de Sazlıdere oldu. Suların çekildiği barajın havadan çekilen görüntüsü ise kuraklığı gözler önüne serdi.

FOTOĞRAF 15
Baraj gölünde ilk kez görülen durum: Yüzlerce İsrail Sazanı öldü
Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Yapraklı Barajı'nda yüzlerce 'İsrail sazanı' türü balık ölüsü sahile vurdu. Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri incelemek üzere göl suyundan numune aldı. Gölde 20 yıldır amatör balıkçılık yapan Fikret Şenel, "İlk defa böyle bir ölüm olayıyla karşılaştım. Çok üzücü" dedi.

FOTOĞRAF 12
Kuraklık nedeniyle barajdaki su seviyesi düştü: 15 kilometrelik ırmak kurudu
Bartın'da uzun süredir yağmur yağmaması nedeniyle Kirazlıköprü Barajı'ndaki su seviyesi düştü. Barajın tahliye kanallarından su verilemeyince yaklaşık 15 kilometrelik ırmak yatağı kurudu.

FOTOĞRAF 15
İstanbul'daki barajların doluluk oranları iyice düştü
İstanbul'da yağışsız yaz aylarının ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 45'in altına indi. Bu durumdan en fazla etkilenen barajlardan biri de Alibeyköy barajı oldu. Baraj gölünün su havzasında doluluk oranı yüzde 21.53 'e kadar düştü. Daha önceden balıkların gezdiği alanlar adeta meraya dönerken, baraj gölünün bazı kısımları vatandaşların çamura saplanmaması için tel örgülerle çevrildi. Barajlardaki doluluk oranı son 5 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.